OSUMNJIČENI ZA SILOVANJE

Lički policajci na slobodi, žrtva u nevjerici: ‘U velikom sam strahu, ali da su mi barem rekli...‘

Nitko nije žrtvu obavijestio da su oni na slobodi, nego je to neslužbeno doznala njezina majka nakon što su već pušteni. Dobit ćete službeni dopis, rečeno joj je

Privođenje jednog od osumnjičenih policajaca

 Mario Pusic/Cropix

Dvojica ličkih policajaca osumnjičena da su silovala 33-godišnju ženu puštena su iz istražnog zatvora nakon što su u postupku ispitani svi svjedoci i žrtva, pa je zbog toga prestao razlog njihova zadržavanja. Podsjetimo, sudac je istrage na prijedlog tužiteljstva 31. kolovoza za njih, zbog opasnosti osumnjičenika na ometanje istrage utjecajem na svjedoke i žrtvu, odredio istražni zatvor.

Nitko, međutim, nije žrtvu obavijestio da su oni sada na slobodi, nego je to doznala njezina majka u neslužbenom razgovoru nakon što su oni već pušteni. Rečeno joj je, kaže nam, da će dobiti službeni dopis.

- Prvoosumnjičenom i drugoosumnjičenom je bio određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Svi svjedoci, uključujući i žrtvu su u međuvremenu ispitani. Stoga je Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo ukidanje istražnog zatvora protiv osumnjičenih. Sudac istrage je prihvatio zahtjev i istražni zatvor ukinuo. Mjere opreza im nisu određene kao zamjena za istražni zatvor jer su razlozi zbog kojih je istražni zatvor bio određen (opasnost od utjecaja na svjedoke) prestali postojati. Državno odvjetništvo nije zatražilo zamjenu istražnog zatvora za mjere opreza - potvrdio nam je sudac Leon Kovačić, glasnogovornik Županijskog suda u Karlovcu.

image
Mario Pusic/Cropix

U karlovačkom tužiteljstvu još prošlog tjedna smo pitali hoće li zatražiti produljenje istražnog zatvora za osumnjičenike, međutim, odgovorili su nam da je "istraga nejavna", pa nismo dobili odgovor. U međuvremenu su ispitali sve svjedoke te zatražili puštanje za osumnjičenike.

Sve to skupa je prilično uznemirilo žrtvu, odnosno prijaviteljicu kaznenog djela, koja nam kaže da se osjeća kao da se vodi postupak protiv nje.

- U velikom sam strahu i stresu, zatražila sam psihološku pomoć. Nikako se nisam osjećala dobro kada su bili u zatvoru, pa zamislite kako se osjećam sada kada znam da su na slobodi sa spoznajom da mi mogu prići na ulici svakoga trenutka. Ne znam kako je ovako nešto uopće moguće, jako sam prestrašena i razočarana, ne znam što mogu učiniti. Da su mi barem javili da izlaze - kaže 33-godišnjakinja, koja je jučer, nakon našeg propitivanja slučaja, ipak putem e-maila dobila službenu obavijst o puštanju osumnjičenika na slobodu.

image
Mario Pusic/Cropix

Podsjetimo, u vrijeme počinjenja kaznenog djela jedan od policajaca je bio u službi, a drugi nije. Nije bilo službenog postupanja prema ženi, već je žrtvu jedan od njih, kojega je poznavala, pozvao na druženje, koje je na kraju završilo prijavom najtežeg spolnog nasilja. Odmah nakon njezine prijave slijedilo je kriminalističko istraživanje zbog "postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv spolne slobode na štetu jedne ženske osobe".

Oni su udaljeni s posla, a ta je suspenzija na snazi i nakon njihova puštanja iz istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 19:34