OPASNOST OD BIJEGA

Lijanovići ostaju u pritvoru još 60 dana

 Feđa Krvavac/Klix.ba

MOSTAR - Sud Bosne i Hercegovine produljio je pritvor za još dva mjeseca za trojicu braće Lijanovića, suvlasnika mesne industrije iz Širokog Brijega, među kojima je jedan dopredsjednik vlade Federacije BiH te još dvojica bliskih suradnika, objavila je u petak Federalna televizija (FTV).

Jednomjesečni pritvor produljen je za 60 dana federalnom dopremijeru i ministru poljoprivrede, vodopivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovoj braći Slavi i Jozi, federalnom ministru trgovine Miloradu Bahilju te knjigovođi Mirku Galiću. Tijekom rasprave održane ovoga tjedna uhićeni su tvrdili da nema razloga za njihovo zadržavanje, dok je državno odvejtništvo tvrdilo drukčije.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bijega te mogućeg utjecaja na svjedoke.

Lijanovići, koji su suvlasnici mesne industrije iz Širokog Brijega i više drugih tvrtki, osnivači su Narodne stranke Radom za boljitak koja je vladajuća na razini Federaciji BiH.

Uhićene se tereti da su počili kaznena djela djela organiziranog kriminala, neplaćanje poreza, porezne utaje ili prijevare, pranje novca te krivotvorenja ili uništenje poslovnih knjiga. Državno odvjetništvo BiH podsjećaju kako se uhićeni terete za kaznena djela koja su proračunu nanijela štetu veću od 11 milijuna konvertibilnih maraka te kako je ovo jedna od najvećih akcija u postdaytonskoj BiH usmjerena protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 04:36