STRAVIČAN SUDAR

Lika u šoku nakon nesreće s troje poginulih: ‘Znam tog policajca, Patrik je bio dobar dečko...‘

Patrik Blažan (20) išao je Škodom na posao. Kod Udbine je izravno udario u Astru, u kojoj su bili vozač i suvozač. Svi su ostali mrtvi
Mjesto nesreće u Lici i Patrik Blažan u krugu
 Jure Mišković/Cropix/Facebook, Patrik Blažan

Bio je to strašan udarac od kojeg su svi troje odmah poginuli, a prizor na mjestu nesreće bio je stravičan. Tako su nam opisivali prometnu nesreću koja se dogodila u ponedjeljak u 6.31 sat u mjestu Jošani kod Udbine pri gustoj magli i vjerojatno skliskom kolniku. Prema onome što je dosad ustanovljeno očevidom,

Patrik Blažan, 20-godišnji policajac postaje granične policije Korenica, vozio je Škodu Superb gospićkih oznaka iz smjera Udbine prema Korenici. U blagom lijevom zavoju automobilom je prešao na suprotni kolnički trak i izravno se sudario s Opel Astrom, također gospićkih oznaka. Astrom je upravljao Dušan Vladisavljević (42) iz Korenice dok je njegov suvozač bio Ratko Masnikosa (50) iz obližnjih Pećana.

Na posao

Kako je ustanovljeno očevidom, mladi policajac je pri prelasku Škodom na suprotni kolnički trak prednjim dijelom vozila udario u prednji dio nailazećeg automobila. Nije ustanovljeno zbog čega je prešao na suprotni kolnički trak, ali navodi se kako je nesreći kumovala i brzina neprimjerena uvjetima na kolniku.

Prema onome što smo doznali, mladi policajac, koji je živio s roditeljima i sestrom u Udbini, išao je na posao u Korenicu, a Vladisavljević i Masnikosa išli su na posao u pilanu u Udbinu gdje su obojica radili otprilike dva mjeseca, a i prije su radili na pilani. O nesreći u rano jutro brzo se pronio glas udbinskim i koreničkim krajem, a o pogibiji svojih radnika obaviješten je i vlasnik tvrtke u kojoj su radili.

image
Jure Mišković/Cropix

Sklisko

- Strašno što se dogodilo. Rekli su mi da su ih prepoznali po radnim odijelima - rekao nam je vlasnik tvrtke koja ima sjedište u Žutoj Lokvi. Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću naložilo je provođenje obdukcije svih smrtno stradalih sudionika prometne nesreće, a poduzimaju se i druge dokazne radnje i izvidi radi utvrđivanja okolnosti nastanka prometne nesreće. I tužiteljstvo treba utvrditi uzroke nesreće.

- Dolaskom hladnijih jesenskih dana asfalt postaje hladniji te je prianjanje guma za njega lošije, a dobro je poznato da i ranojutarnje magle stvaraju masni sloj na asfaltu. Vrlo mali neoprez može prouzročiti gubitak nadzora nad vozilom i kobne posljedice. Isto tako, česti su slučajevi da poljoprivrednici vozilima nanose blato na cestu, što može biti vrlo opasno kad se ono raznese na kolniku u tanki skliski sloj - upozorava dipl. ing. Goran Husinec, stalni sudski vještak.

Tek se zaposlio u postaji u Korenici, kolege su u šoku

Tijelo mladog policajca još je bilo u automobilu kada su na mjesto nesreće stigli njegovi najbliži. Njegovi kolege, ali i oni koji su ga poznavali, o njemu imaju samo riječi hvale. - Znam policajca koji je stradao. Baš je bio dobar dečko, nedavno se zaposlio u postaji u Korenici, a njegovi roditelji i sestra žive u Udbini.

Dušan je živio sa sestrom u Korenici, a Ratko u Pećanima. Nekad sam s obojicom radio u jednoj drugoj pilani, ali njih su se dvojica nedavno zaposlila u pilani na Udbini. Dušan je radio u pilani na tzv. brenti, a Ratko na presjekaču - rekao nam je Miroslav Kalanj iz Udbine koji poznaje svu trojicu stradalih.

Rekao nam je kako je cijeli kraj potresla nesreća te da je nedavno u Zalužnici također poginuo mladi vozač. Nesrećom su bili šokirani u Policijskoj školi "Josip Jović" u Zagrebu, koju je Patrik Blažan donedavno pohađao i njegovi kolege od njega su se opraštali na društvenim mrežama uz sućut obitelji. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:36