DOBIO PARNICU

LIKVIDIRAO ROĐAKE ZBOG 500 KUNA Trostruki ubojica dobio novčanu odštetu za batine koje je prije toga dobio zbog glazbe

Vajčner je 1999. zbog 500 kuna ubio svoje rođake Jaroslava (52) i Janu (48) te njihova sina Roberta (27)
 Tomislav Zorić/EPH

Krunoslav Vajčner (42), bivši profesionalni vojnik te pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, prije nego što je 1999. godine postao trostruki ubojica, zbog čega trenutno služi 35 godina zatvora u Lepoglavi, bio je žrtva kaznenog djela. Naime godinu dana prije stravičnog ubojstva troje rođaka u Bizeku, koje je počinio s kolegom Zvonimirom Jakopčevićem, Vajčner je bio brutalno premlaćen i teško ozlijeđen, a sukob je izbio zbog glazbe tijekom vožnje automobilom.

Glavnica i kamate

S odmakom od nepunih 18 godina, ako je suditi po prošlotjednoj nepravomoćnoj presudi ivanićgradskog Općinskog suda, napadač Dragan Nujić iz Gračaca mora Vajčneru isplatiti 26.400 kuna odštete s kamatama. Nujić je Vajčnera 4. travnja 1998. godine oko 2.30 sati u Kloštar Ivaniću udario šakom u lijevu stranu lica, a potom i nogom u glavu te mu zadao teške ozljede. Zbog potresa mozga, prijeloma obje jagodične kosti, krvnih podljeva oko oba oka i zbog dva izbijena sjekutića odlučio je potražiti novčanu satisfakciju.

Ne bi li saslušao trostrukog ubojicu, sudac Općinskog suda u Ivanić Gradu saslušao je Vajčnera u Lepoglavi.

Dvije verzije

- Tu večer 4. travnja 1998. godine oko 22 sata sam bio u gostionici Company u Ivanić Gradu. Oko ponoći sam krenuo autom prema Kloštar Ivaniću s namjerom da idem kući u Križevce. Putem sam uz cestu uočio dva dečka i jednu curu kako stopiraju. Stao sam i povezao ih prema Kloštru. Nakon što sam prevalio nekoliko stotina metara, cura koja je sjedila na stražnjem sjedalu me pitala mogu li zaustaviti auto. Stao sam. Rekla mi je rečenicu ‘točno pred vratima’ i nakon toga ništa više ne pamtim. Ne znam jesam li dobio kakav udarac. Znam samo da sam se probudio ležeći na cesti ispred svog auta. Potražio sam pomoć u najbližoj kući iz koje je izišao muškarac koji me otpratio natrag u kafić - posvjedočio je trostruki ubojica o slučaju u kojemu je bio žrtva.

Nujić je pak porekao sve tvrdeći da je zapravo postupao u nužnoj obrani.

- Bio sam s prijateljem Ivicom te prijateljicom Tanjom. Stopirali smo prema Kloštru. Naišao je Vajčner u autu te nas povezao. Tijekom vožnje došlo je do razmirica zbog glazbe. Vozač se pokoškao s Ivicom pa je zaustavio auto i naredio nam da izađemo. Nastavili smo pješke, ali vozač se ponovno zaustavio uz nas, izašao van i izbila je svađa. Tijekom prepirke Vajčner je zamahnuo prema meni šakom. Jako sam se prestrašio i udario ga šakom u glavu. U strahu smo sve troje pobjegli preko nekog plota na livadu. Bio je to cijeli sukob - rekao je Nujić.

Vajčnerova odvjetnica Silvana Smodlaka Vraneković djelomično je zadovoljna presudom.

Ispitan u zatvoru

- Dugo je trajala identifikacija počinitelja. Vajčner je ispitan u zatvoru, u kojem se inače često buni zbog uvjeta. Sudac koji vodi parnicu bio je korektan i ispitao ga je bez lisica. Presudom sam zadovoljna jer ovako Vajčner može osjetiti ruku pravde na oba načina, odnosno pravna država pokazuje da funkcionira i kad je on žrtva. Novac će sigurno dati svom djetetu s kojim je uspostavio kontakt iza rešetaka. Tko zna, da je u startu taj inicijalni slučaj premlaćivanja bio riješen, možda se ubojstva godinu dana poslije ne bi ni dogodilo. Slučajevi nisu povezani. Htio je obnoviti postupak za trostruko ubojstvo. Privatno balističko vještačenje vrlo je skupo. Samo dijagnostika koja bi utvrdila ima li smisla išta vještačiti je 1000 eura. U zatvoru mu je teško kao i svima. Bavi se umjetnošću. Slika i rezbari u drvetu - kaže za Jutarnji list odvjetnica Silvana Smodlaka Vraneković..

Nezapamćen zločin

Podsjetimo, Vajčner je osuđen na 35 godina zatvora, a Jakopčević na 30 zbog trostrukog ubojstva te pokušaja ubojstva iz koristoljublja. Želeći se domoći novca 21. travnja 1999., Vajčner je ubio svoje rođake supružnike Jaroslava (52) i Janu (48) te njihova sina Roberta (27) dok se drugi njihov sin Velimir spasio bijegom kroz prozor. Kobne večeri u kuću Vajčnerovih rođaka dvojica Tigrova došla su naoružana automatskim pištoljem škorpionom s prigušivačem. U Jaroslava je ispaljeno pet metaka, a u Janu dva i preminuli su na mjestu. Robert, kojeg su pogodila tri metka, preminuo je u bolnici nakon tri dana.

Njegov se pak brat uspio spasiti. Sakrio se u potkrovlju kuće, odakle je pobjegao kroz prozor do susjeda i pozvao policiju. Zločinci su u međuvremenu temeljito pretražili kući i ukrali 100 DEM i 170 kuna te se odvezli prema Savi, gdje su bacili oružje, rukavice i cipele, te se vratili u vojarnu Croatia. Na suđenju su svaljivali krivnju jedan na drugoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:11