POČEO SUDSKI POSTUPAK

LIM ZET-ova DISPLEJA DJEČAKU RASPARAO ČELJUST Obitelj malog Marka traži 2,2milijuna kuna odštete

Četiri i pol godine traje parnica u kojoj maloljetni Marko S. pokušava od ZET-a ishoditi naknadu za stravičnu nesreću u kojoj je kao sedmogodišnjak zadobio teške ozljede koje su mu silno zakomplicirale život.

Iako još nije preciziran iznos potrošen na prve faze liječenja, hitne kirurške zahvate, posebnu pomoć, estetske operacije i rehabilitaciju, iz dosad sudu priloženih računa i procjena može se pretpostaviti da će odvjetnica maloljetnika postaviti finalni zahtjev, koji će uz već isplaćeni nesporni dio zaokružiti iznos od oko 2,2 milijuna kuna.

Nesreća se dogodila u svibnju 2009. na tramvajskom stajalištu u Maksimirskoj ulici nasuprot tvornici Kraš.

Sedmogodišnjak se biciklom vozio po nogostupu i pokušao proći između dva stupa ZET-ova tek postavljenog displeja. Na žalost, nije vidio poprečnu traku lima koja je iz njegove perspektive vozača bicikla bila tanka, gotovo nevidljiva crta.

Vandalski čin?

Radnici ZET-a nisu uočljivim trakama onemogućili prolaz između stupova i nesreća je bila neizbježna.

Poslije su iz ZET-a priopćili da se dječak zaletio u nosač elementa koji su vandali potrgali i ukrali, no to nije s podružnice zagrebačkog holdinga uklonilo krivnju za nemar. Nesretnom Marku lim je rasparao gotovo cijelu čeljust, rasjekao desnu stranu lica i izbio zube. Hitna pomoć pružena mu je KB Dubrava, gdje je dva sata proveo na operacijskom stolu. Na licu mu je nakon zahvata ostalo više od deset šavova, a život nakon nesreće pretvorio mu se u liječenje, terapije i estetsko saniranje ozljeda i ožiljaka.

Tuženi ZET i CO

Kobnog nedjeljnog popodneva s Markom je u vožnji biciklima bio i njegov otac Hrvoje S. Prema njegovim riječima, lim je iz Markove perspektive bio sasvim nevidljiv, a da je bio montiran niže, dječaku bi prerezao vrat.

- Čuo sam udarac, okrenuo se i vidio kako mom sinu pola lica visi. Krv je šikljala na sve strane, a zubi su ležali na pločniku - ispričao je tada potreseni dječakov otac.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu pri kraju je postupak za naknadu štete. Nesporni dio naknade već je utvrđen. U postupku je prvooptužen Zagrebački električni tramvaj, a drugooptuženo osiguravateljsko društvo Croatia osiguranje. Utvrđuju se detalji troškova liječenja i rehabilitacije, kao i visina naknade za trajne fizičke i duševne posljedice.

- Pretpostavljam da će slučaj biti zaključen na sljedećem ročištu jer tada će suprotne strane i sutkinja imati sve potrebne zahtjeve - objašnjava Iris Šanjug, odvjetnica koja zastupa malodobnog Marka S.

Marko S., sada 11-godišnjak, zahvaljujući ogromnim naporima obitelji te domaćih i stranih stručnjaka, danas ima mnogo manje vidljive posljedice, no i dalje se podvrgava tretmanima rehabilitacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:47