APEL

'LJUDI, NEMOJTE NAM TO RADITI, ZAVRŠIT ĆETE U ZATVORU' Policija otkrila s kakvim se sve nevjerojatnim pozivima građana mora nositi

Ilustracija
 / HANZA MEDIA

Iz Policijske uprave osječko-baranjske pozvali su građane da ne dojavljuju lažne događaje, piše Glas Slavonije. Naime, policajci moraju zaprimiti svaku dojavu i ni jedna se ne odbija. Nakon što prime dojavu, policajci na terenu provjeravaju njezinu istinitost.

- Dok policajci ili druge službe žure pružiti pomoć lažnom dojavitelju, možda je u tom trenutku nečiji život u opasnosti. U 2018. godini na području PU osječko-baranjske evidentirali smo deset kaznenih djela "lažna uzbuna" te smo protiv počinitelja podnijeli kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima. Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrdili smo da su osobe zatražile intervenciju službi - policije ili Hitne medicinske pomoći, te je s dolaskom na mjesto događaja i angažmanom djelatnika utvrđeno da su dojave lažne. Stoga apeliramo na građane da ne prijavljuju neistinite događaje, jer tako mogu ugroziti nečiji život - poručuju iz PU osječko-baranjske.

Prema Kaznenom zakonu, tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Iz policije su naveli i nekoliko primjera koji su prema dojavama zvučali i više nego stvarni, ali su na kraju bili lažni. Jedna od tih dojava odnosila se i na pucnjavu.

- U večernjim satima 14. srpnja 2018. policijski službenici zaprimili su dojavu 50-godišnjeg hrvatskog državljanina da je u obiteljskoj kući u Dardi vatrenim oružjem pucao na muškarca i ranio ga. Dojavio je i da je oružjem ranio ženu koja ga je pokrala. S dolaskom na mjesto događaja policijski službenici utvrdili su da dojavljenog događaja ranjavanja nije bilo. Nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 50-godišnjaka - kaže Vesna Žnidarić Bolarić iz PU osječko-baranjske.

U drugom se slučaju s policijom, ali i Hitnom pomoći, loše našaliti odlučio maloljetnik. Naime, navečer 21. svibnja prošle godine mladić je uzeo tuđi mobitel, nazvao Hitnu medicinsku pomoć, lažno se predstavio i zatražio liječničku pomoć za ženu u Kozarcu, koja je navodno pala u nesvijest. Prekinuo je vezu i nije se više javljao. Došavši na navedeno mjesto u intervenciju, ekipa Hitne medicinske pomoći utvrdila je da je dojava lažna, pa je slučaj dojavljen policiji, koja je podnijela kaznenu prijavu zbog lažne uzbune.

Bilo je tu i lažnih dojava o požarima. Naime, u jutro 14. siječnja prošle godine policajcima je stigla dojava o požaru u ugostiteljskom objektu u Đakovu. Policajci su pohitali na intervenciju, no kada su stigli, od požara ništa. Istragom je utvrđeno da je 30-godišnjak lažno obavijestio policiju o požaru. I on je dobio odgovarajuću prijavu.

Slično se događa posvuda u Slavoniji. Tako je početkom veljače ove godine muškarac mobitelom nazvao policiju i prijavio kako je u jednom ugostiteljskom objektu u Slatini postavljena bomba. U to vrijeme u kafiću je bio koncert, pa su ga policajci u 2.17 prekinuli, a oko 150 osoba napustilo je objekt. Kafić je temeljito, od 2.48 do 3.22, pregledao policijski pirotehničar, te utvrdio da bombe nema. Već u 3.35 policajci su saznali identitet dojavljivača, a riječ je o 28-godišnjaku koji je u krvi imao "respektabilnih" 1,92 promila alkohola. Prvo je odveden na triježnjenje, a onda je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje, nakon kojeg je dobio kaznenu prijavu.

U lipnju prošle godine Vatrogasni operativni centar Našice zaprimio je dojavu o požaru teretnog vozila na cesti Feričanci - Donja Motičina. Na mjesto događaja poslana je dežurna smjena Javne vatrogasne postrojbe Našice i jedan vatrogasac DVD-a Našice s jednim vozilom. Alarmirani su i svi vatrogasci DVD-a Feričanci, koji su odmah stigli s dva vatrogasna vozila. S dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je kako se radi o zlonamjernoj lažnoj dojavi požara, stoga su vatrogasci, policija i Centar 112 istaknuli da brojevi 192, 193, 194 i 112 ne služe za igru i zabavu te apeliraju da se na te brojeve zove isključivo u hitnim situacijama. Dvije lažne dojave zaprimili su našički vatrogasci u samo tri dana 2015. Prvo je dojava stigla Hitnoj pomoći da u Budimcima žena rađa, a odmah potom stigla je dojava da je kuća u plamenu. Hitna pomoć, vatrogasci i policija odjurili su na navodno mjesto događaja, no od dojave ni jedno slovo nije bilo istinito. Nakon toga su vatrogasci dobili poziv da gori na groblju u Markovcu Našičkom. Iako na groblju ništa nije gorjelo, dimilo se iz obližnje tvrtke, pa ta dojava možda i nije bila lažna. Hrvatski vatrogasni portal objavio je 2012. godine da su u tri dana stigle tri lažne dojave, i to dvije iz Vukojevaca i jedna iz Jelisavca, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:06