PAO LAŽNI INVALID

‘Ljudi su Anti S. davali novac, no čim je otkucalo 19.30h poput munje je ustao iz svojih kolica!‘

Građani koji su se toga trenutka našli na parkiralištu trgovačkog centra ostali su zgroženi, a u jednom od njih proradio je bijes...
Arhiva
 1exposure/Alamy/Alamy/Profimedia

Kad vidite osobu u invalidskim kolicima i još k tome kako prosi, vjerojatnost je velika da ćete joj u škrabicu ubaciti koju kunu, a možda uputiti i koju toplu riječ. Međutim, da nije svaki invalid u kolicima invalid niti je svaki prosjak u potrebi, već da ima i varalica uvjerio se jedan građanin ispred Bauhausa.

Slučaj je ubrzo došao do policije a potom i do splitskog Općinskog prekršajnog suda koji je lažnog invalida, jer se odao prosjačenju u invalidskim kolicima, novčano kaznio. I nije mu to prvi puta.

Anto S. (31) rodom iz Doboja, i koji već duže vrijeme prebiva u Zagrebu, u jesen 2018. nalazio se u Splitu. Tog 26. listopada u popodnevnim satima kombijem se dovezao do Bauhausa u ulici Put Mostina. Izašao je iz vozila i rasklopio invalidska kolica te sjeo u njih. Ispružio je lijevu ruku i milostivo prosjačio.

Građani koji su mu dolazili u susret te prolazili kraj njega nisu puno dvojili pred osobom u invalidskim kolicima te su mu davali novac pritom ni ne sumnjajući u tužnu životnu sudbinu osobe kojoj pomažu.

No, kad je otkucalo 19.30 sati, Anto S. se poput munje ustao iz kolica te junačkim užurbanim korakom otišao do svog vozila okončavši time svoje prosjačko radno vrijeme.

Građani koji su se toga trenutka našli na parkiralištu trgovačkog centra u najmanju su ruku ostali zgroženi, a u jednom od njih proradio je bijes te je otišao do prevaranta kako bi ga pitao zašto obmanjuje.

O "invalidu" je ubrzo obaviještena policija koja je Antu S. zbog kršenja članka 11. Zakona o prekršajnima protiv javnog reda i mira, točnije jer se odao prosjačenju, prijavila. Prekršajni sud je, potom, temeljem optužnog prijedloga Antu S. i kaznio sa 189 kuna te mu je naloženo još i plaćanje 150 kuna sudskih troškova.

Sudska ročišta Anto S. je uredno ignorirao. Svjedok je, pak, detaljno opisao što je vidio.

- Na parkiralištu ispred Bauhausa uočio sam nepoznatog muškarca deblje građe i starog oko 35 godina kako glumi invalida u kolicima i prosi. Da bi se iznenada ustao i odšetao do parkiranog kombija u kojem ga je čekao drugi muškarac. Dok je taj muškarac koji je prosio spremao invalidska kolica u kombi, prišao sam mu i pitao ga kako može prositi te govoriti da je invalid ako može normalno šetati. Na to je on sjeo u vozilo i počeli su bježati, a ja sam ih svojim autom pratio te obavijestio policiju - prisjetio se u sudnici jedan Splićanin dodavši da su odbjegli prevaranti u jednom trenutku, kad su shvatili da će biti raskrinkani, vozilo zaustavili te se pješice dalje dali u bijeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:23