BUKTINJA

LOKALIZIRAN VELIKI POŽAR U PULI Planulo odlagalište otpada, cijeli grad obavijen dimom, astmatičare i kronične bolesnike pozvali da ne izlaze iz kuća

 
 Marijana Banko/Danijel Bartolić/Cropix / Elvis Malagić/REX/regionalexpress.hr

>>> NOVO 14:56 Iako se sumnjalo na zagađenje zraka, po mjerenjima mjerne stanice za zagađenje zraka na obližnjem Kaštijunu nije zabilježena veća koncentracija lebdećih čestica, dušikovog dikosida niti sumporovodika. Doduše, Koviljka Aškić, magistrica ekoinženjerstva iz Pule, tvrdi da do samozapaljenja nije moglo doći i da je netko morao zapaliti otpad te da se takvo skladište mora nadzirati 24 sata na dan te da moraju imati detektore za dim.

Isto tako, navela je da aktualna mjerenja kvalitete zraka u cijeloj državi ne obuhvaćaju i mjerenja dioksina i furana.

- Jedino u spalionicama koje imaju temperature više od 1200 stupnjeva tih dioksina i furana nema, a oni su izuzetno kancerogeni i nastaju spaljivanjem plastike na nižim temperaturama kao što je ovdje slučaj, zaključila je Aškić.

------------------------

12:34 O požaru su se oglasili iz Metisa.

- Jutros oko 1h došlo je do samozapaljenja glomaznog otpada sakupljenog od građana, cca 200 m kubnih namijenjeno za odvoz na odlagalište otpada. Pri tom požaru došlo je do oštećenja radnog stroja, naime ostećena je farba stroja i jedna guma. Šteta je procijenjena na 7.000 kuna. Požar je ugašen uz intervenciju javne vatrogasne postrojbe Pula te se trenutno radi na saniranju ostataka izgorenog glomaznog otpada. Napominjemo da pri tome nije bilo povrijeđenih, a niti druge veće materijalne štete.

------------------------

10:24 Lokaliziran je veliki požar koji je noćas izbio na pulskom odlagalištu otpada Metis. Trenutno još 10 vatrogasaca s tri vozila gasi požar koji je pod kontrolu stavljen oko dva sata ujutro. Veliki požar koji je zadimio cijelu Pulu srećom nije ugrozio niti jednu zgradu te ljude.

- Jutros oko 1 sat zaprimili smo dojavu o požaru i odmah krenuli na teren sa 10 vozila i 16 vatrogasaca. Oko 2 sata požar je lokaliziran, ali još se gasi danas tokom dana, poručili su nam u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula.

Rekli su da je požar bio na gomilama otpada gdje ima gume i plastike te da nije bilo opasnosti za ljude. Njima je u pomoć stiglo i Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula, a i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Pule Klaudio Karlović poručio je da astmatičari i kronični bolesnici ne izlaze iz kuće dok se požar u potpunosti ne ugasi.

FOTOGALERIJA: Požar na pulskom odlagalištu otpada Metis

- To smo upozorenje dali radi izdimljavanja, ali na požarištu nije bilo opasnih tvari pa nije bilo veće opasnosti. Požar je izgledao strašno zbog velike količine otpada na hrpi, ali je vrlo brzo lokaliziran. Sada se vrši sanacija uz pomoć njihovog grajfera i sve je pod kontrolom, kazao je Karlović.

U Policijskoj upravi Istarskoj kažu da će se razlozi požara znati tek nakon što se požar ugasi.

- Policijski službenici osiguravaju mjesto događaja. Gorio je reciklirani otpad, a u požaru nema ozlijeđenih. Kada se stvore uvjeti i požarište prestane tinjati, policijski službenici obavit će očevid kako bi se utvrdio uzrok požara, poručila je glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović. (Barbara Ban)

------------------------

U noći sa subote na nedjelju buknuo je požar na odlagalištu otpada Metis u Puli, a gust dim se proširio gradskom četvrti Šijana, piše Regional Express.

Prema zasad dostupnim podacima, Šijana, ali i dobar dio ostatka najvećeg istarskog grada, od sinoć je obavijena dimom i smradom koji dopire iz zgarišta.

Elvis Malagić/REX / regionalexpress.hr

Više vatrogasnih kola je na terenu i požar je navodno pod kontrolom. Uzrok požara još nije poznat, piše Regional Express.

Elvis Malagić/REX / regionalexpress.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:06