NOVI DETALJI

LOPOVI IZ ZGRADE KRIM POLICIJE NISU UKRALI SAMO EURE I ZLATO? 'Policija će prvo ispitati zaposlenike MUP-a u Heinzelovoj'

Policija je najavila poligrafsko ispitivanje određenog dijela osumnjičenika
 Marko Todorov / EPH

Iz policije je RTL -u potvrđeno da su provalnici iz policijske zgrade u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, osim 280.000 eura te dva kilograma zlata, odnijeli još stvari, ali zasad nije jasno otkriveno o čemu je riječ. U policiji navode da to ne žele otkriti radi ispitivanja na poligrafu kojem će određeni osumnjičenici biti podvrgnuti.

Također, policija je RTL -u potvrdila da se sumnjivci još traže, ali da će među prvim ispitanima biti i neki djelatnici policije iz Heinzelove.

Kao što smo javili, dosad neviđena pljačka odvila se u noći s nedjelje na ponedjeljak. U Heinzelovoj se nalazi sjedište kriminalističke policije.

Inače, kriminalisti pretpostavljaju da su ukradeni oduzeti predmeti iz istraga te da je motiv drske pljačke financijska korist, a ne uništavanje dokaza.

Kriminalist Željko Cvrtila smatra da su ukradeni zlato i novac dokazni materijal. Za motiv pljačke kaže da je očito financijske prirode, a ne uništavanje dokaza jer se s oduzimanjem predmeta iz istrage ne bi ništa postiglo s obzirom da ostaju potvrde o njihovom oduzimanju. "Nitko na sud ne donosi novce i zlato nego potvrde o oduzetim predmetima", kazao je Cvrtila koji je svojevremeno bio i pomoćnik ravnatelja policije.

Cvrtila kaže da je zgrada u kojoj se nalazi sjedište zagrebačke kriminalističke policije relativno dobro osigurana, ali očito ne potpuno. "Ona ima određeni vid tehničke zaštite koliko sam upoznat - ima video nadzor, ali nema očito alarmne sustave. Što se tiče tjelesne zaštite znamo da su na ulazu policajci, ali je pitanje koliko oni često, posebno noću, obiđu zgradu i provjere spordne ulaze", rekao je Cvrtila.

Upitan je li mu poznat slučaj da je policija opljačkana, kaže da ima slučajeva kada se dogode provale u prostorije u kojima su čuvaju predmeti oduzeti u kriminalističkom istraživanju. Tada je motiv pokušati uništiti dokaze, no ovdje je očito financijske prirode jer su ukradeni novac i zlato, kazao je Cvrtila.

Prisjetio se kako je u Hrvatskoj zabilježn slučaj da je lopov ušao u policijsku zgradu u Petrinjskoj ulici gdje je policajcima ukrao službene značke i novčanike. "Vrlo brzo je to bilo riješeno, ali je to isto tako bio propust u sigurnosti", dodao je.

Zagrebački privatni detektiv i kriminalist Goroslav Šmaguc pretpostavlja također da su stvari ukradene iz policijskog sefa bile oduzete u nekom kaznenom postupku. Ta drska krađa za policiju, zaključuje Šmaguc, po mjestu i načinu izvršenja nije nimalo ugodna.

Sindikat zbog provale traži smjene

Nacionalni sindikat policije MUP-a u ponedjeljak je zbog krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije u dopisu ministru Vlahi Orepiću zatražio odgovornost i smjenu ravnatelja policije te načelnika zagrebačke policije, tvrdeći da su ukradene vrijednosti prije dva mjeseca oduzete jednom građaninu i da zbog propusta nisu bile zbrinute na odgovarajući način.

Sindikat podsjeća da su od petka do ponedjeljka iz prostorija zagrebačke policije otuđeni novac i zlato koji su od građana oduzeti prije više od dva mjeseca, ali da unatoč obvezi odgovornih ti predmeti nisu bili zbrinuti na zakonit način. To je, tvrde, bio povod pojedincu ili grupi kriminalaca da "očito imajući saznanja" počine tu tešku krađu.

"Iskreno nam je žao što se ovako loše stvari događaju, međutim iste po nama nije bilo moguće niti izbjeći s obzirom da smo u zadnjih nekoliko godina, a posebice u zadnje vrijeme ukazivali na nezakonitosti u radu MUP-a, propuste i slično, što je nažalost rezultiralo i ovim događajem, koji je svakako nanio veliku štetu, narušio ugled i čast MUP-a u cjelini“, navodi predsjednik tog sindikata Nikola Kajkić.

Ističe i da će nakon ovog događaja javnost policiji opravdano postaviti pitanje je li u stanju zaštititi njihovu imovinu i sigurnost, ako imaju propuste u zaštiti imovine koja im je povjerena na čuvanje.

Uz smjenu glavnog ravnatelja i načelnika zagrebačke policije Kajkić je od ministra zatražio i smjenu načelnika zagrebačke kriminalističke policije, šefa službe organiziranog kriminaliteta i sve odgovorne za koje se utvrdi da su svojim propustima odgovorni za krađu dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz prostorija zagrebačke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:46