MINA IZNENAĐENJA

LOVCU KRAJ ČEKE POSTAVIO BOMBU KOJA GA JE UBILA Srpski povratnik osuđen na pet godina zatvora

Optuženik se branio kako su mu lovci dvije godine pucali oko kuće, a policija da je ignorirala njegove prijave
 Robert Fajt / Cropix

GOSPIĆ - Srpski povratnik Milan Uzelac iz Njegovana u Medačkom džepu kraj Gospića osuđen je danas nepravomoćno na Županijskom sudu u Karlovcu na pet godine zatvora zbog općeopasne radnje koja je rezultirala smrtnim stradavanjem lovca Milana Matića.

Uzelac mu je u srpnju prošle godine postavio ručnu bombu u rašlje stabla kraj čeke s koje je Matić često lovio, bomba se aktivirala, te je lovac preminuo na mjestu događaja.

Sudac Ante Ujević obrazlažući presudu rekao je kako je nesporno da je Uzelac bio taj koji je donio i postavio bombu.

- Obrana tvrdi da pritom nije izvadio alkicu, te da je na nju stavio špagu i zavezao grančicu, čime je htio upozoriti lovce da ga smetaju njihovi pucnjevi. Optužba kaže da je izvadio osigurač i "žlicu" bombe prislonio i uglavio u krošnju te da je aktivirana trešnjom, kako se lovac penjao na čeku. To kaže i vještak za eksploziv Darko Pečalbar. I on i medicinski vještak dr. Želimir Korać slažu se da mu bomba nije eksplodirala u rukama. Bila je to mina iznenađenja - kaže sudac Ujević.

Dodao je da mu nije izrekao visoku kaznu koliko bi dobio da se radilo o klasičnom ubojstvu , jer je počinitelj bio svjestan opasnosti koju čini postavljanjem eksplozivne naprave, ali u stvari nije želio smrt te osobe. Posljedica je nehajna.

Optuženik se branio kako su mu lovci dvije godine pucali oko kuće, a policija da je ignorirala njegove prijave.

- Mislio sam da će nalaznik bombe prijaviti to policiji, te da će policija doći konačno do mene, kako bi ozbiljno shvatila koliko me uznemiruje kada mi lovci pucaju iznad kuće - opravdao se Uzela.

- Da optuženi sam iskreno nije priznao da je tamo ostavio bombu ne bi se nikada doznalo tko je i kako to učinio, jer materijalnih tragova na mjestu događaja nije bilo. Ako ga sud sudi na temelju tog priznanja, molim, neka mu i vjeruje kada kaže da nije imao namjere nikoga ubiti - branio ga je njegov odvjetnik Ljubiša Drageljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:46