IZBO JE NOŽEM

Luka Dundović (25) osuđen na 27 godina zatvora zbog ubojstva bivše djevojke Jelene Lukačić (20)

‘Samo nju sam volio i danas ju volim i molim se za nju i velika mi je želja da prije nego što odem na izdržavanje kazne odem na njen grob‘, kazao je na suđenju

Mjesto ubojstva i J.L. u krugu

 /Cropix/facebook

Luka Dundović (25) iz Velimirovca nepravomoćno je osuđen na 27 godina zatvora za ubojstvo svoje bivše djevojke Jelene Lukačić (20) iz Našica, koje se dogodilo 20. svibnja 2022. godine, između 23,30 i 24,00 sata u Našicama, u parku tzv. ‘‘Aleja lipa‘‘, nedaleko od Jelenine obiteljske kuće. Luka je, inače, tada pokušao i sebi presuditi tako što se bacio s mosta iznad željezničke pruge nedaleko od mjesta gdje je usmrtio Jelenu, no pad nije bio smrtonosan iako je tom prilikom zadobio teške tjelesne ozljede.

‘‘Okrivljenik je nekoliko dana ranije odlučio i isplanirao da će iz osvete usmrtiti svoju bivšu djevojku Jelenu Lukačić, jer je s njim prekinula ljubavnu vezu, odbila se pomiriti s njim i počela se družiti s drugom muškom osobom. Ponijevši nož oštrice duljine 12,5 cm, odvezao se svojim osobnim automobilom iz Velimirovca u Našice, nedaleko od Jelenine obiteljske kuće,‘‘ stoji u presudi koju je izreklo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Davora Mitrovića. Nakon što se Jelena pojavila kod parka, Luka ju je pozvao, a one je, ne sluteći što joj se sprema, na to pristala. Kada su ušli u park, Luka je zgrabio Jelenu, odvukao je s pješačke staze u šumarak i izvadio nož. Prvo joj je zadao sedam plitkih reznih rana po šaki, laktu i koljenu te osam plitkih ubodnih rana u predjelu prsišta, jednu u predjelu trbuha i dvije u predjelu vrata. Sve su to bile ozljede lake naravi, ali nije se na tome zaustavio. Obdukcija je pokazala još osam ubodnih rana ‘‘u prsište, dvije ubodne rane na prednjoj trbušnoj stijenci s ozljeđivanjem jetre i želuca, koje ozljede su osobito teške naravi.‘‘ Na kraju ju je ‘‘dva puta ubo u vrat i zarezao po vratu nanijevši joj ubodno reznu ranu vrata s presijecanjem velikih krvnih žila vrata, grkljana i ždrijela i zasijecanjem trupa trećega kralješka.‘‘ Od tih je ozljede Jelena preminula. Luka je na suđenju priznao njezino ubojstvo i izrazio kajanje što ju je ubio i što je time prouzročio bol njezinoj obitelji.

- Samo nju sam volio i danas ju volim i molim se za nju i velika mi je želja da prije nego što odem na izdržavanje kazne odem na njen grob. Žao mi je što sam učinio bol i sramotu svojoj obitelji, ne samo iz razloga što sam ovo napravio, već i što sam dva put pokušao suicid. Jelena i ja smo bili prekinuli, a ja te sam večer saznao da se ona viđa s drugim. Ne bih govorio o samome događaju, samo ću ponoviti da mi je jako žao i da se kajem – rekao je Luka u svojoj obrani.

Vještak psihijatrijske struke prof. dr. Ivan Požgain zaključio je kako kod ‘‘optuženog nema znakova nekog težeg duševnog poremećaja u pravcu nekog eventualno psihotičnog poremećaja‘‘, već ‘‘miješani poremećaj ličnosti. Djelo je započeto i pripremano kao jedna voljna, planirana radnja, ali se tijekom samog izvršenja pretvorila u vjerojatno snažnu afektivnu reakciju s obzirom na način izvršenja djela.‘‘ Požgain je dodao i kako su ‘‘njegove sposobnosti shvaćanja i upravljanja svojim ponašanje in tempore criminis bile bitno umanjene,‘‘ ali i da nema opasnosti da bi mogao počiniti slična kazneno djelo, kao i da nema potrebe za izricanjem bilo kakve psihijatrijske mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:03