OTELI IM 25 TISUĆA EURA

Lukavi hakeri očistili račun tvrtke u Opatiji: ‘Morate ažurirati aplikaciju, kliknite na ovaj link‘

Iako je banka uspjela zaustaviti jednu transakciju od 45 tisuća eura, druga je prošla, a novac je otišao na inozemni račun

Ilustracija

 /Shutterstock

Opatijska policija zaprimila je prijavu tvrtke koju su računalnom prijevarom prvo pokušali prevariti za 44 tisuća eura, a zatim iz drugog pokušaja uspješno prevarili za 25 tisuća eura.

Predstavnica oštećene tvrtke zaprimila je mail u kojem je pisalo da mora ažurirati aplikaciju za bankovne usluge, uz priložen link koji je vodio na stranice banke. Kad je ažurirala aplikaciju, putem mobitela je zaprimila dvije lozinke koje je upisala u prethodni link.

Nedugo zatim, dobila je neočekivan poziv iz banke putem kojeg su ju pitali o inozemnoj transakciji od 44 tisuća eura koju je kreirala. Kada su shvatili da nije htjela uplatiti novac na navedeni račun, transakciju su blokirali.

Međutim, kasnije istog dana je obaviještena iz banke da je ipak obavljena novčana transakcija od 25 tisuća eura na štetu tvrtke, koju nisu uspjeli spriječiti.

image

Ilustracija

Policija građanima savjetuje da prate obavijesti banaka i u slučaju primanja sumnjive e-pošte koja zahtijeva povjerljive i tajne podatke potrebne za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah se osobno obrate djelatnicima banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:56