PREVARANT IZA REŠETAKA

Luki Burazeru određen istražni zatvor! Na sudu se branio šutnjom, odvjetnici najavili žalbu

Sumnjiči ih se da su prijevarom oštetili najmanje 800 osoba za iznos od najmanje 18 i pol milijuna eura

Privođenje Luke Burazera i Eugena Travalje

 Damir Skomrlj/Cropix

Nakon noći provedene na policiji, Luka Burazer i Eugen Travalja, osnivač i prokurist tvrtke BitLucky, te Burazerova zaručnica Vedrana Golušin, tajnica u tvrtki, u srijedu ujutro privedeni su na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, a poslijepodne i pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci koji je odlučio kako svo troje ostaju u pritvoru. Jednomjesečni istražni određen im je zbog opasnosti od ponavljanja nedjela. Branili su se šutnjom, a njihovi odvjetnici najavili su žalbu.

Podsjetimo, kako je istaknuto na izvanrednoj konferenciji za novinare Policijske uprave primorsko-goranske, sumnjiči ih se da su prijevarom, dovodeći klijente u zabludu vezanu uz trgovinu kriptovalutama, oštetili najmanje 800 osoba za iznos od najmanje 18 i pol milijuna eura.

Policija za Lukom Burazerom i Eugenom Travaljom nikada nije raspisala tjeralicu, a uhićeni su u utorak ujutro na adresama na kojima su bili prijavljeni, rečeno je na konferenciji za novinare. Kako su naveli u PU PG, provodilo se višemjesečno vrlo složeno kriminalističko istraživanje te su Burazer, Travulja i Golušin uhićeni kada je utvrđena osnovana sumnja za veći broj kaznenih djela prijevare. S obzirom da tjeralice nije bilo, što se tiče policije, ekipa iz BitLuckyja ni nije bila u bijegu, tako da se nije ni istraživalo jesu li napuštali zemlju.

image

Eugen Travalja

Damir Skomrlj/Cropix

Po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci, obavljene su pretrage doma i osobnih vozila osumnjičenih te su oduzeta stolna i prijenosna računala, različita informatička oprema, mobiteli i razna dokumentacija koja se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelima, rekli su u policiji.

Voditeljica Službe općeg kriminaliteta Blaženka Ćaćić novinarima je kazala da osumnjičenici policiji nisu prijavili nikakve prijetnje, tako da se nije smatralo da im je život ugrožen.

Na konferenciji za novinare rečeno je da su osumnjičenici veći broj prijevara izvršili u periodu od travnja 2018. do svibnja ove godine. Sumnjiči ih se da su tvrtku osnovali s namjerom da klijente dovedu u zabludu, a kako bi održavali tu zabludu, povremeno su im isplaćivali dio novca.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja su u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i bliske osobe, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održavali u zabludi veći broj klijenata-investitora svoje tvrtke. Iako tvrtka nije bila registrirana za obavljanje djelatnosti razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te skrbničkih usluga novčanika pružanja usluga kod kupnje i prodaje robe na tržištu kriptovaluta, s oštećenima su sklapali investicijske ugovore na vrijeme od godine dana te ih navodili da na štetu svoje imovine, na veći broj kripto adresa različitih kripto mjenjačnica, kao i na korisničke račune osumnjičenih, a ne tvrtke s kojom su sklopili ugovor, obavljaju transakcije na prethodno dogovorene iznose određenih kriptovaluta – ispričao je voditelj Kriminalističko-obavještajne službe Željko Fagnjen.

Istaknuo je i da su osumnjičenici, znajući da to nije istina, klijentima putem elektroničke pošte te potom od lipnja 2021. godine, putem aplikacije, lažno prikazivali da su ostvarili veće prihode i veću dobit. Istraga je pokazala da su kriptovalute koje su dobili od oštećenika slali na druge nepoznate adrese i kripto mjenjačnice te ih trošili za osobne potrebe, podizanje gotovine na bankomatima, ali i za klađenje.

image

Luka Burazer

/Društvene Mreže

Kriminalistička istraga se nastavlja, a policija još nije utvrdila gdje su kriptovalute klijenata i postoji li novac još uopće. Za sada je protiv BitLuckyja podneseno oko 250 kaznenih prijava pojedinaca, a broj oštećenih je najmanje 800. Pojedinačni ulozi koji su nestali kreću se od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća eura, rečeno je na konferenciji za novinare PU PG.

Andrej Bašović, odvjetnik koji zastupa oko 170 oštećenih ulagača u tvrtku BitLucky, kaže da su njegovi klijenti zadovoljni uhićenjem.

To su prvi vidljivi tragovi s kojima se oni mogu nadati povratu barem dijela izgubljenih sredstava, možda i većeg nego što su se nadali. Izvidi su bili tajni, o cijelom postupku se nije smjelo govoriti – kazao je Bašović.

Kaže da su osumnjičenici s klijentima sklapali fiktivne ugovore koji nisu odražavali narav posla.

Čim ugovor ne odražava narav posla, to ukazuje na prijevarnu namjeru koju su osumnjičenici imali prema oštećenicima – rekao je Bašović, ističući da se postojanje prijevare tek treba dokazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:28