ZLOČIN KOD NOVE GRADIŠKE

Majci ipak neće suditi za teško ubojstvo za što je kazna do 40 godina, evo mogućeg razloga

Majci pretučene curice sudit će se za zločin za nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom za što može dobiti najviše 15 godina zatvora
 Nenad Opacak/cropix

Nakon što je dvoipolgodišnja djevojčica iz okolice Nove Gradiške danas preminula u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, bilo je jasno kako će njezine roditelje teretiti za teža kaznena djela nego što im se stavljalo na teret kad su ovaj tjedan pritvoreni, piše Slobodna Dalmacija.

Majci se dosad stavljalo na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju. Jučer je Damir Brezić, službenik za odnose s javnošću PU brodsko posavske najavio kakao će se u slučaju da dođe do najgoreg, a što se danas dogodilo, roditelje teretiti za teško ubojstvo.

No, do te najteže prekvalifikacije ipak neće doći. Županijsko državno odvjetništvo popodne je ipak odlučio drugačije okvalificirati ovaj strašni zločin. Majci pretučene curice sudit će se za zločin za nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom.

Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu poslijepodne je dala izjavu kako će se optužbe za majku prekvalificirati u kazneno djelo iz članka 120. Kaznenog zakona za koju se predviđa kazna od 3 do 15 godina zatvora.

- S obzirom na novonastalu okolnost, doći će i do izmjene kvalifikacije kaznenog djela za koje se osumnjiči ženska osoba - rekla je Šmital dodavši kako će majku djevojčice teretiti za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom.

Za teško ubojstvo moguća je i kazna do 40 godina zatvora, no za pretpostaviti je kako su tužitelji procijenili da će teže dokazati namjeru, koja je nužan preduvjet za teško ubojstvo.

Otac koji je drugooptuženi, već je bio prijavljivan za obiteljsko nasilje prema majci i supruzi te se njega tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Županijska odvjetnica je upitana i hoće li doći do proširenja istrage i kaznene odgovornosti ljudi iz sustava. U odgovoru nije htjela ništa prejudicirati, no spomenula je i to kao mogućnost, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 21:11