PRIZNALA DIO KRIVNJE

Majci uglednog suca postrožena kazna: Autom je usmrtila umirovljenicu pa pobjegla s mjesta nesreće

Tužiteljstvo se žalilo na visinu kazne pa joj je drugostupanjski sud postrožio rok kušnje s tri na pet godina

Nada Derenčinović

 Zeljko Puhovski/Cropix

Županijski sud u Zagrebu povisio je kaznu Nadi Derenčinović (73), majci suca Europskog suda za ljudska prava Davora Derenčinovića. Ona je osuđena jer je na novozagrebačkoj Aveniji Dubrovnik prije tri i pol godine pobjegla s mjesta nesreće, nakon što je iz nehaja autom usmrtila umirovljenicu koja je neoprezno pretrčavala kolnik.

Novozagrebački Općinski sud ju je lani osudio na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje i produljio joj mjeru oduzimanja vozačke dozvole B kategorije, no tužiteljstvo se žalilo na visinu kazne. Drugostupanjski sud postrožio joj je rok kušnje na pet godina, smatrajući da će to biti dovoljno dug period da se provjeri je li tragični događaj bio samo eksces u njezinu životu.

- Presuda je takva kakva je i tu se nema što komentirati. Preminule gospođe nam je izrazito žao i ovim putem obitelji još jednom izražavam najiskreniju sućut - rekao nam je branitelj osuđene umirovljenice Saša Pavličić Bekić.

Na početku suđenja, prije dvije i pol godine, Derenčinović je negirala krivnju, no u posljednjem očitovanju o krivnji odgovornost je priznala na pola.

- Za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom ne smatram se krivom, dok se za nepružanje pomoći smatram krivom. No u ovom ću se predmetu braniti šutnjom - rekla je u svoju obranu Derenčinović koja je na raspravama bila vidno potresena te se u nekoliko navrata ispričala obitelji pokojne. Također je kroz plač u jednom trenutku pred sam kraj rasprave kazala da joj je izuzetno žao što je do svega došlo te da od tada teško živi i da joj se život u potpunosti promijenio.

Prema optužnici, Derenčinović je 11. listopada 2018. u 14.25 sati vozila Renault Clio Avenijom Dubrovnik te je dolaskom do raskrižja s Adamićevom, olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, propustila pravovremeno obratiti pažnju na 86-godišnju pješakinju Martu Maleković koja je prelazila sjeverni kolnik i koja se u trenutku naleta nalazila na srednjoj prometnoj traci pa je desnim dijelom vozila naletjela na pješakinju koja je nabačena na prednji dio vozila i odbačena potom dalje na kolnik.

Nesretna žena zadobila je višestruke prijelome lubanje, koljena, prsne kralježnice, nagnječenje pluća, malog mozga..., od kojih je preminula istoga dana u 17.44 sati u KBC Zagreb, a analizom krvi je otkriveno i da je imala 0,51 promil alkohola. Inače, brzina kojom se Derenčinović kretala u vrijeme nesreće bila je manja od dopuštene na tom potezu, pa je sudski vještak zaključio da je mogla na vrijeme uočiti pješakinju i zakočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:26