NASILNIŠTVO

MAJKA MLADIĆA KOJEG SU PRETUKLI HULIGANI 'Neopisivo ga sve boli i ljut je, no braći je rekao da im se ne osvećuju'

Zbog izazivanja nereda i sudjelovanja u tučnjavi na istom raskrižju gdje je pretučen Ivan, policija je kazneno prijavila osam navijača Hajduka
Zbog vještačenja tragova policija je uhićenim navijačima izuzela odjeću i obuću
 Damir Krajač / CROPIX

Policija još nije identificirala osobe koje su u nedjelju oko 17.45 sati na križanju Branimirove i Ulice Donje Svetice brutalno pretukle slučajnog prolaznika Ivana C. (31), no sumnjaju da su ti napadači među 10 uhićenih navijača Hajduka.

Naime, policija je zbog izazivanja nereda i sudjelovanja u tučnjavi na istom raskrižju u isto vrijeme kad je pretučen Ivan C. kazneno prijavila osmoricu navijača Hajduka: S. M. (22), J. V. (20), R. Š. (19), T. J. (25), P. B. (20), R. C. (20), G. U. (18) te D. V. (31). Jesu li brutalni napadači među uhićenima, još se utvrđuje. Naime, policija je nakon uhićenja izuzela odjeću svih uhićenih te je poslala na vještačenje kako bi se utvrdilo jesu li na odjeći i obući tragovi pretučenoga Ivana C., zbog čega su svi uhićeni na ispitivanju bili u posebnim bijelim zaštitnim odijelima.

Kako je točno do napada na nedužnoga prolaznika došlo, još se ne zna, no policija je zaključila da se brutalni napad na Ivana C. dogodio zbog sukoba pripadnika Torcide i neutvrđenih pripadnika BBB-a. Za razliku od hajdukovaca, policija ostale navijače Dinama zasad nije identificirala. Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, kolona vozila s Hajdukovim navijačima pod pratnjom policije kretala se prema stadionu da bi na križanju Branimirove i Heinzelove upala u svojevrsnu zasjedu koji su im postavili BBB-ovci te su kolonu vozila zasuli bocama i kamenjem. Hajdukovi navijači potom izlaze iz vozila i počinje tučnjava s navijačima Dinama koji su pri tome izvukli deblji kraj.

No, deblji kraj je pritom izvukao i Ivan C. kojega su ni krivoga ni dužnoga pretukli na ulici.

Sudac istrage zagrebačkoga Županijskoga suda odbio je pak u većemu dijelu prijedlog tužiteljstva za pritvaranjem te je u utorak navečer pustio na slobodu sedam od osam privedenih navijača, poslavši u Remetinec samo 22-godišnjega S. M.-a. Kako neslužbeno doznajemo, on je pritvoren zbog opasnosti od ponavljanja jer se protiv njega vode i drugi kazneni postupci. Njegov odvjetnik Tihomir Mišić u utorak nam je u telefonskom razgovoru rekao da njegov branjenik poriče inkriminacije te da tvrdi da nema apsolutno nikakve veze s ozljeđivanjem prolaznika.

Ivana C. očekuju brojne teške operacije.

"Ivanu su smrskane kosti, gornja čeljust mu se miče kad nešto kaže ili ako guta, pa zato pije na slamku, jede kašasto, trpi neopisive bolove. Bol u čelu ga najviše muči. Samog događaja se baš i ne sjeća, osim leteće boce prema njegovoj glavi te dva udarca, jedan nogom u glavu dok je stajao i drugi dok je već bio na podu - kaže nam Štefica C., majka pretučenog.

- Znate li što mi je rekao? ‘Mama, bijesan sam i ljut. Nisam se uspio snaći kad su istrčali iz auta. I reci braći da se primire, da ne rade gluposti, da se ne osvećuju.’ Inače, Ivan je u drugom sportu s trojicom braće. Trenirali su karate od malih nogu i nikad nisu zloporabili naučeno, jer okreću glavu i izbjegavaju sukobe. Da, ogorčen je zbog divljaštva. Toliko voli ovu zemlju da nije otišao u inozemstvo raditi kad mu se pružila prilika. Nije imao obilježja, izrazito je nenametljiv i samozatajan. I onda se dogodi ovaj užas. Da je primio još koji udarac u glavu, jer samo su ga udarali ondje, uvjerena sam da bi danas bio mrtav.

Osim sinovljeva oporavka, Štefica C. ima još jednu želju - zahvaliti osobno i stisnuti ruku mladićima koji su njezinu Ivanu, nakon što je pretučen, pomogli i dopratili ga onako krvavog i onemoćalog kući, gdje je pozvana Hitna pomoć.

Podsjetimo, brat pretučenog nam je još prvu večer ispričao da je njegov Ivan u kobno vrijeme čekao na raskrižju kako bi prešao cestu. No, iznenada su iz dva kombija, koja su se zaustavila ispred njega, istrčali pripadnici Torcide s navijačkim obilježjima. Jedan je prema Ivanu bacio bocu, a kako se uspio izmaknuti, drugi ga je huligan udario nogom u glavu.

Nakon što je pao na tlo, nekolicina ga je nastavila cipelariti, da bi se nekako uspio pridignuti i početi trčati. I tijekom bijega je primao udarce, a kad je uspio pretrčati cestu, pomogli su mu građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:00