‘KAO DA JE BIO POTRES‘

Majka ozlijeđene bebe sa stanice koju je ‘pomeo‘ akademik: ‘Prišao nam je sav crven u licu, vidjelo se da je pijan...‘

‘Uzvrtio se, bio je crven u licu, čak sam mislila da će pobjeći, ali nije. Dakle, došao je na trenutak i otišao‘

Prizor nesreće na Aveniji Marina Držića u Zagrebu

 Željko Petrušić

- Bili smo u McDonald'su na Krugama i spustili smo se pješice do tramvaja na Držićevu. Pisalo je na displeju: Dubec 4 minute i Črnomerec 9 minuta pa sam pitala muža je l' možda bolje da zovemo taksi. Odlučili smo ipak pričekati tramvaj. Kći od dvije i pol godine mi je spavala u naručju pa mi se jedan dječak, koji je tamo bio s majkom i bratom, ustao da sjednem. Na klupici pod nadstrešnicom smo tako sjeli suprug i ja. Odjednom se čula neka buka, lom stakla, zatreslo se kao da je potres. Auto koji je naletio muža mi je baš pokupio i odbacio na prugu. Ja sam zagrlila bebu, navukla joj maramu preko glave i otrčala preko pruge. Nisam ni razmišljala u tom trenutku hoće li me tramvaj pokupiti. Bila sam izvan sebe, a krvi i stakla posvuda - priča za Jutarnji S.A., majka dvoipolgodišnje curice i supruga F.M.O. (26) opisujući nesreću od subote poslijepodne na zagrebačkoj Držićevoj aveniji koju je skrivio profesor s PMF-a i akademik Vladislav Tomišić (57) sa 2,23 promila alkohola u krvi.

Kad je vozač izašao iz vozila i vidio kakav je rusvaj skrivio i da stanicom odjekuju dječji krici prišao je, kažu svjedoci, unesrećenima.

- Vozač u ružičastoj majci je došao do mene i rekao mi: "Oprostite, ovo nije bilo namjerno. Je l' vam treba pomoć?" U totalnom šoku sam mu rekla pa kako nije namjerno i upitala ga je l' možda pijan, jer to se vidjelo. A neki ljudi tamo što su stajali rekli su da nije pijan. Uzvrtio se, bio je crven u licu, čak sam mislila da će pobjeći, ali nije. Dakle, došao je na trenutak i otišao. Više ga nisam vidjela nakon toga. A vrlo brzo, kao da ih je s neba netko poslao, stigli su djelatnici Hitne i policije - dodala je još S.A., čija curica od nastalog košmara i buđenja iz sna još uvijek ima traume.

S majkom je odvezena vozilom Hitne u Dječju bolnicu, a ozlijeđeni prstić će joj, kaže S.A., biti u redu. Drugo dvoje djece je bilo, kaže dalje, sa svojom majkom. Teško ozlijeđeni dječak je ležao tik uz klupu nakon naleta.

- Krvario je i skinula sam svoju majicu te ga njome brisala. Nadam se da će se izvući i zaboraviti na tu ružnu epizodu u životu. Mog muža čeka oporavak. Na rukama i nogama, nakon šivanja jer je bio pun krhotina i porezotina, ima preko 15 kopči, zamotane su mu obje ruke i noge, a i leđa su mu katastrofa da ni ležati ne može. Otpušten je na kućnu njegu, a ja sam naručena na rentgen u Traumu jer trpim bolove također u kičmi. O vozaču ne znam što da kažem. Ostali smo zatečeni informacijom da ga je sudac pustio. Je l' to zato što je akademik? Pročitala sam i da njegov odvjetnik u njegovo ime nudi pomoć. Hvala mu na tome jer priznaje odgovornost - zaključila je S. A. dodajući da ih je na telefon tražio jedan odvjetnik no nisu se s njim uspjeli čuti jer su imali kontrolne preglede.

Vozač Honde Civic, kako je priopćila policija, kretao se lijevom trakom Držićeve te se dolaskom do blizine raskrižja spojnog kolnika Slavonske avenije nije držao sredine prometne trake pa je zahvatio rub kolnika nastavivši se dalje nekontrolirano kretati naletjevši na nadstrešnicu tramvajske stanice ispod i oko koje su se nalazili roditelji s malom djecom.

Profesorov odvjetnik jučer nam je kazao da se osumnjičeni vozač branio šutnjom ali da je, što se tiče oštećenih, ponudio im svaki vid solidarnosti, humanosti i etičnosti, ako su ga spremni prihvatiti. Inače, za navedeno kazneno djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:12