PRIJETI JOJ ZATVOR

MAJKA UGLEDNOG PROFESORA PRAVA NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI ZBOG NESREĆE O KOJOJ JE BRUJAO CIJELI ZAGREB Pregazila automobilom umirovljenicu i pobjegla

 
Nada Derenčinović
 Željko Puhovski / CROPIX

Nepunih godinu dana nakon što je na novozagrebačkoj Aveniji Dubrovnik autom usmrtila umirovljenicu koja je neoprezno pretrčavala kolnik, na Općinskom sudu u Novom Zagrebu na optuženičku klupu danas je sjela Nada Derenčinović (70), majka uglednog profesora na Pravnom fakultetu i donedavnog člana Državnoodvjetničkog vijeća Davora Derenčinovića.

Vozačica je iz nehaja ugasila život Marte Maleković (86), a nakon naleta umjesto da stane i pomogne, pobjegla je u nepoznato da bi se šest sati kasnije s odvjetnikom pojavila u policijskoj postaji. U međuvremenu je nesretna pješakinja podlegla ozljedama u KBC Rebro te je utvrđeno da je zadobila višestruke prijelome lubanje, koljena, prsne kralješnice, nagnječenje pluća, malog mozga... ali i da je imala 0,51 promil alkohola u krvi.

- Ne smatram se krivom. Razumijem što mi se optužnicom stavlja na teret – rekla je u sudnici 70-godišnja Nada Derenčinović, optužena za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom iz nehaja i za nepružanje pomoći, a za što joj prijeti višegodišnji zatvor.

Za razliku od predstavnika optužbe koji je u uvodnom govoru naglasio kako će tijekom postupka dokazati da je Derenčinović počinila (ne)djela iz optužnice, branitelj optužene Saša Pavličić Bekić se odrekao uvodnog govora, a kao dokaze je predložio neposredno saslušanje svih redom svjedoka te da se napravi toksikološko vještačenje pokojnice i da se pribavi njezin zdravstveni karton opće medicine na okolnost njezina zdravstvenog stanja prije smrti.

- Tog dana vozila sam Renault Clio srednjom trakom Avenije Dubrovnik spustivši se s Mosta mladosti. Pratila sam pogledom jedan veliki kamion koji se nalazio u lijevoj traci. Osjetila sam da sam autom u nešto udarila nakon čega sam otišla s mjesta događaja do Bundeka gdje sam neko vrijeme stajala. I za to nemam nikakvog razumnog objašnjenja. Potom sam se odvezla do svojih prijatelja i rekla im što se dogodilo.

Nakon toga po mene su došli kćer i sin, a kad su vidjeli da je auto oštećen, rekli su mi da moram na policiju. Sin je angažirao odvjetnika s kojim sam onda otišla u II. Postaju prometne policije gdje sam doznala da sam svojim autom udarila pješakinju koja je smrtno stradala – branila se u tužiteljstvu Derenčinović.

Takva vrsta obrane je za tužitelje usmjerena ka otklanjanju kaznene odgovornosti jer optužena "implicira njezinu nemogućnost pravovremenog uočavanja pješakinje na kolniku te nemogućnost izbjegavanja naleta na pješakinju koju je mogla pravovremeno uočiti i prikočivanjem izbjeći nalet".

Prijateljica vozačice R.R. kojoj se obratila nakon nesreće, prisjetila se u prostorijama Državnog odvjetništva Nadina dolaska ispred kuće.

- Parkirala je preko puta kuće ali nije izlazila iz auta van pa sam joj prišla. Plakala je, bila izvan sebe. Čupala si je kosu i govorila da mora na policiju jer je imala prometnu u kojoj je naletjela na ženu koja je ostala ležati na cesti, dok je ona otišla s mjesta nesreće bez zaustavljanja. Nije mi znala reći je li žena poginula ili je samo bila ozlijeđena.

Rekla je da je išla iz Folnegovićevog naselja preko Save prema kući te da je na skretanju na Av. Dubrovnik imala zeleno svjetlo na semaforu, da je bila u krajnje desnoj traci te se prestrojavala prema lijevo i da je tu negdje udarila tu ženu koja nije bila na pješačkom. Predamnom je Nada nazvala svoga sina Davora koji je začas došao.

Razgovarali su i shvatila sam da planiraju otići na policiju da se Nada prijavi kao sudionik prometne. A Clio je ostao parkiran kod mene, a Nada mi je ostavila ključeve. Brzo su po auto došli policajci – zaključila je R.R. dodavši da je Nada bila u trijeznom stanju i da se nakon toga događaja njih dvije više nisu čule.

Vozač kamina Tisak K.V. opisao je trenutke koji su uslijedili nakon što se spustio vozilom s mosta te ušao u rotor kod Zapruđa.

- Odmah po skretanju u rotor, uočio sam jednu stariju žensku osobu kako po travi ide prema sjevernom kolniku kako bi ga prešla. Nakon što sam kamionom prošao pješački semafor, pješakinja je stupila na kolnik. Imala je štap za hodanje i nosila je vrećice. Ja sam refleksno prikočio, vozio sam otprilike 50 km/h, ona je bila na udaljenosti od oko 150 metara. Pješakinja je kolnik prelazila ubrzanim korakom, a kad sam prošao mjesto gdje je ona stupila na kolnik, pješakinja je već bila na kraju srednje trake Av. Dubrovnik, da bi ubrzo u desnom retrovizoru vidio kako Clio bordo boje prednjim desnim dijelom udara pješakinju.

Žena je odbačena na vjetrobransko staklo, a potom na kolnik na krajnju desnu traku. Clio je malo usporio, ali bez zaustavljanja i potom naglo ubrzao te nastavilo dalje vožnju skrenuvši u prvu ulicu desno u Zapruđu. Nakon naleta ja se nisam zaustavio jer me promet sa stražnje strane pritiskao, ali sam vidio da su pješakinji u pomoć pritekli prolaznici i da je jedan auto stao – rekao je vozač K.V. dodavši da je toga dana vidljivost je bila dobra, i da je bilo sunčano i suho.

I djelatnica obližnjeg kioska prisjetila se stravičnih scena koje su se zbile 100-tinjak metara od njezina radnog mjesta.

- Sam nalet nisam vidjela. Nego sam začula tupi udarac te pogledala prema cesti i vidjela ženu koja se okreće u zraku i pada na kolnik. Kraj nje je bio neki crni auto i još neki kombi. Zaključala sam kiosk i otrčala do unesrećene pritom zaustavljajući promet da auti preko nje ne pređu. Bila je to starija gospođa, imala je vestu prebačenu preko glave, iz usta joj je curila krv, a cipele i stvari iz vrećice su bile rasute po kolniku – kazala je djelatnica kioska oko koje se skupilo još nekoliko ljudi koji su pokušavali pomoći umirovljenici te su zvali Hitnu pomoć i policiju.

Iz nalaza i mišljenja prometnog te sudsko-medicinskog vještaka nakon provedenog kombiniranog vještačenja je razvidno da je Derenčinović kobnog trenutka, vozeći se između 40 i 50 km/h, mogla pravovremeno uočiti pješakinju i izbjeći nalet pravovremenim kočenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:15