POLOVIČNO PRIZNALA

Majka uglednog suca osuđena za prometnu u kojoj je poginula pješakinja: ‘Živim sama od 2700 kuna mirovine...‘

Sudski vještak zaključio je kako je Nada Derenčinović (72) mogla na vrijeme uočiti 86-godišnju pješakinju i zakočiti

Nada Derenčinović

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Nešto više od tri godine nakon što je na novozagrebačkoj Aveniji Dubrovnik iz nehaja autom usmrtila umirovljenicu koja je neoprezno pretrčavala kolnik i potom pobjegla s mjesta nesreće, na Općinskom sudu u Novom Zagrebu s nepravomoćnom presudom u četvrtak se suočila Nada Derenčinović (72), majka uglednog profesora Davora Derenčinovića, inače odnedavno suca Europskog suda za ljudska prava.

Novozagrebački sud ju je osudio na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje i produljio joj mjeru oduzimanja vozačke dozvole B kategorije, a zbog loše materijalne situacije oslobođena je plaćanja sudskih troškova. U slučaju nepridržavanja mjere, presuda će biti opozvana i biti će umanjena za jedan dan koliko je provela u pritvoru nakon nesreće.

Na početku suđenja prije dvije godine Derenčinović je negirala krivnju, no u posljednjem očitovanju o krivnji odgovornost je priznala na pola.

- Za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom ne smatram se krivom, dok se za nepružanje pomoći smatram krivom. No u ovom ću se predmetu braniti šutnjom. Želim, međutim, reći nešto o obiteljskim prilikama. Živim sama od 2700 kuna mirovine. Imam kredit koji mjesečno plaćam 150 kuna, a koji ukupno iznosi 2000 kuna. Molim sud da me oslobodi plaćanja troškova kaznenog postupka jer bi mi to bila jako velika pomoć s obzirom na moja ukupna primanja. I to je sve što imam iskazati - rekla je u svoju obranu optužena umirovljenica.

A naknadno, nakon što je njezin branitelj Saša Pavličić Bekić održao završni govor, Derenčinović je navela kroz plač da joj je izuzetno žao što je do ovoga došlo, da od tad teško živi i da joj se život u potpunosti pomijenio pritom iskazujući kajanje i žaljenje zbog smrti oštećene.

Prema optužnici, Derenčinović je 11. listopada 2018. u 14.25 sati vozila Renault Clio Avenijom Dubrovnik te je dolaskom do raskrižja s Adamićevom, olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, propustila pravovremeno obratiti pažnju na pješakinju Martu Maleković (86), koja je prelazila sjeverni kolnik i koja se u trenutku naleta nalazila na srednjoj prometnoj traci pa je desnim dijelom vozila naletjela na pješakinju koja je nabačena na prednji dio vozila i odbačena potom dalje na kolnik.

Nesretna žena zadobila je višestruke prijelome lubanje, koljena, prsne kralješnice, nagnječenje pluća, malog mozga..., od kojih je preminula istoga dana u 17.44 sati u KBC Zagreb, a analizom krvi je otkriveno i da je imala 0,51 promil alkohola. Inače, brzina kojom se Derenčinović kretala u vrijeme nesreće bila je manja od dopuštene na tom potezu, pa je sudski vještak zaključio da je mogla na vrijeme uočiti pješakinju i zakočiti.

- Teško je nakon ovako tragičnog događaja davati bilo kakav komentar jer je u pitanju smrt jedne osobe. Samim time i komentiranje sudske odluke mene kao branitelja bilo bi neumjesno. Moja branjenica je vrlo emotivno doživjela presudu, nikad u životu nije imala niti jedan prometni prekršaj. Ovim putem još jednom izražavam sućut članovima obitelji poginule gospođe - rekao je kratko za Jutarnji list Saša Pavličić Bekić, odvjetnik optužene vozačice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:48