ISPOVIJEST VOZAČA

Majku i bebu dovezao u bolnicu: Projurili smo kroz crveno, izbezumljeno je vikala ‘Vozi, vozi, umrijet će!‘

Odmah su se kamionom okrenuli na cesti i pojurili prema Hitnoj pomoći u Solinu

Usanović se sumnjiči za pokušaj teškog ubojstva šestomjesečnog djeteta

 Paun Paunović/Cropix, Facebook

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) otvorilo je u petak istragu protiv 32-godišnjeg Marija Usanovića iz Splita kojeg se sumnjiči za pokušaj teškog ubojstva šestomjesečne bebe, a u toj istrazi svakako će se postaviti puno pitanja na koje će se tražiti odgovori. Nakon ispitivanja na ŽDO-u sudac istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.

S obzirom da je istraga u tijeku, nismo uspjeli doznati jesu li liječnici na Hitnoj pomoći u Solinu koji su spasili bebu, pronašli išta u djetetovom dušniku, no činjenica je da je majka u dva navrata rekla da je dijete progutalo igračku, piše Slobodna Dalmacija. Kazala je to i na Hitnoj pomoći, ali i prije toga 54-godišnjem vlasniku građevinskog obrta koji je nju i bebu i dovezao na Hitnu pomoć.

- Moj radnik i ja smo išli manjim kamionom, onim za prozore, prema Sinju. Penjali smo se starom kliškom cestom i u jednom trenutku je njemu, koji je vozio, došlo da mora mokriti. Stali smo s desne strane ceste i nije uspio niti izaći iz auta, taman je otvorija vrata, kad smo s druge strane ceste vidili kako panično izlijeće ženska osoba i trči prema nama. Bila je u bičvama, u nekoj majici dugih rukava, nije imala jaketu. Nešto je držala u rukama, privinuto uz trbuh, u prvi smo tren pomislili da drži lutku, a ne dite. Totalno je bila izbezumljena, potrčala je priko ceste, a nije niti gledala ide li iz suprotnog smjera neki auto, ništa, samo je preletila do kamiona direktno prema nama, valjda je vidila da auto radi i da su upaljena svitla - priča nam iskreno naš sugovornik i dodaje kako su je, onako iznenađeni, pitali što je bilo, a ona je samo vikala da brzo voze.

- Tada je samo izbezumljeno vikala "Vozi, vozi... umrit će, umrit će...". Ja sam bija na suvozačkom mistu i kako kamion ima zadnja sjedišta izaša sam i sija iza, a ona je sila na moje mjesto s ditetom. Najgore je bilo šta dite nije plakalo nego je na trenutke gubilo dah, pa bi onda opet počelo disati. Mislin da je cilo to vrime samo jedanput ispustilo neki glasić. Bebica nije bila umotana u nikakvu deku ili slično, a imala je na sebi neku robicu... Joj, ne sićan se jer robica bila mokra, stvarno to nisam gleda, nas dva smo isto bili u šoku - govori za Slobodnu Dalmaciju.

Odmah su se kamionom okrenuli na cesti i pojurili prema Hitnoj pomoći u Solinu. U to doba cesta je bila poprilično zakrčena automobilima, ali nekako su se snašli.

- Upalili smo sva četiri žmigavca i trubili smo sirenom upozoravajući druge aute. Prošli smo cilu kolonu, čak smo projurili dok je bilo crveno svitlo na semaforu doli na Bilankuši di je škola. Ona je uplakana držala dite svih tih pet, šest minuta koliko je sve to trajalo i samo je vikala: "Vozite, vozite, umrit će, umrit će". Nije ona gotovo ništa govorila dok smo se vozili osim šta ju je moj kolega pita šta je ditetu, a ona je rekla da je proguta neku igračku dok se igra sa starijim bratom ili sestrom... Nismo praktično niti zakočili skroz s kamionom kod Hitne, a ona je već izletila vičući: "Umire, umire, brže...". I onda su se svi sletili, bilo je par ljudi u onim crvenin odijelima, svi su odma skočili, došla je i doktorica... Zamisli, dite je cilo vrime jedva disalo praktično bez glasa, a kad ju je doktorica uzela u ruke, onda je zaplakala. Moj je kolega pita doktoricu oće li s bebom biti sve u redu, a ona je pitala ko je on. Kad je reka da smo je mi doveli i da nam je praktično uletila u auto, kazala mu je da će dite biti dobro. Odma nam je bilo lakše, skupili smo se i išli ča - priča nam 54-godišnji obrtnik. Tek je poslije u medijima vidio što se događalo i kako je policija hvatala bebinog oca.

Podsjetimo, bivšeg pripadnika HRM-a koji je nečasno otpušten iz vojske zbog zlouporabe narkotika, tereti se da je u srijedu oko 16 sati u kući u Klisu konzumirao veću količinu droga kada je njegova šestomjesečna djevojčica počela plakati. On je tada svojoj izvanbračnoj supruzi i djetetovoj majci, kazao: "Sotono, tko je ona (naveo je ime djeteta), ako se nećeš ti pobrinuti za nju, ja ću..." te je uzeo dijete i otišao u kupaonicu i zaključao se.

Više je puta, kako stoji u policijskoj kaznenoj prijavi, nemoćno dijete uronio u hladnu vodu, a tek nakon što je supruga lupala po vratima i dozivala ga, naposljetku je otvorio vrata i u rukama je držao bebu. Rekao joj je: "Mislim da ti je za hitnu, ako je s Božje strane preživjet će, ako je kao i ti neće...". Nemoćno je dijete zbog svega došlo u stanje pothlađenosti i hipoksije te je otežano disala i život joj je bio ugrožen, a spašena je zahvaljujući liječničkoj intervenciji.

Usanović je iznio aktivnu obranu negirajući da je htio ubiti svoje dijete. Kazao je, uz ostalo, da je dijete imalo nekakav problem s okom, da je bebi u oko ušla nekakva mast i da je on samo pokušao mu pomoći i isprati mu oči pa je zato otvorio vodu te je zbog toga bebina odjeća bila mokra.

Policija ga je, osim za ovo teško kazneno djelo prijavila i za zanemarivanje djetetovih prava kao i za dilanje jer je u pretrazi kuće na Klisu nađeno oko 14 grama droge amfetamin, manja količina droge MDMA i ecstasy kao i jedna digitalna vaga za precizno mjerenje. Isto tako, kaznenu prijavu dobio je i zbog prisile prema službenoj osobi jer je nekoliko puta šakom udario u lice udario policajca koji je postupao prema njemu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:46