UŽAS U ZAGREBU

Majku optužuju da nije liječila dijete, novac od humanitarne akcije potrošila na sebe. Dijete je umrlo

O podizanju optužnice izvijestilo je velikogoričko Županijsko državno odvjetništvo
Ilustracija, policija
 Marko Todorov/Cropix

Protiv 34-godišnje majke koja je od početka do sredine 2019. odbila liječiti svoje 11-godišnje dijete, a zbog čega je dijete umrlo, Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je podignulo optužnicu zbog povrede djetetovih prava sa smrtnom posljedicom.

Također, žena je optužena i zbog utaje budući da je skoro polovicu novca, 422.546 kuna, koje su za liječenje njezinoga djeteta prikupljene u humanitarnoj akciji, sama potrošila. O podizanju optužnice izvijestilo je velikogoričko Županijsko državno odvjetništvo.

"Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 4. listopada 2021., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Velikoj Gorici optužnicu protiv državljanke Republike Hrvatske (1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 2. i 4. Kaznenog zakona te kaznenog djela utaje iz članka 232. stavak 1. i 3. KZ-a.

Optužnicom se okrivljenicu tereti da je kao majka i zakonska zastupnica djeteta (2008.) od 24. siječnja 2019. do 2. svibnja 2019., u Zagrebu, grubo povrijedila djetetova prava uslijed čega je prouzročena smrt djeteta. Tereti ju se da je, unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i mogućim štetnim posljedicama neliječenja, svjesna svog postupanja po zdravlje i život djeteta te pristajući na sve posljedice, odbila dijete voditi liječniku i podvrgnuti ga daljnjim terapijskim postupcima i liječenju zbog čega je, uslijed neliječenja, došlo do brzog napredovanja i pogoršanja bolesti djeteta te smrtnog ishoda.

Okrivljenicu se tereti i da je od 8. kolovoza 2018. do 23. svibnja 2019. u Zagrebu; tijekom medijske humanitarne akcije za potrebe liječenja djeteta, na djetetovo ime u banci otvorila račune na koje su razni donatori uplatili ukupni iznos od 985.830,00 kuna, prikupljen isključivo za liječenje djeteta; od kojeg je ona potrošila iznos od 422.546,00 kuna za osobne potrebe." navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 15:26