STRAH I TREPET KVARTA

Makarska u suzama zbog smrti omiljene Milke: ‘Dobro smo čuli što joj je taj ovisnik rekao prije ubojstva!‘

Vodila je brigu o sinu i sebi, a o poginulom drugom sinu, hrvatskom branitelju, kao i pokojnom suprugu i nevoljama koje su je snašle, nije nikada govorila

Susjede pale svijeće ispred zgrade

 Ivo Ravlic/CROPIX

Nakon što je 73-godišnja Makaranka Milka Blagojević, koju je u nedjelju oko 10.20 sati ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje verbalno napao i odgurnuo 40-godišnjak, a njezina psa udario nogom, preminula od pretrpljenog šoka, Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je kako su proveli kriminalističko istraživanje nad uhićenim 40-godišnjakom, piše Slobodna Dalmacija.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 40-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela prouzročenja smrti iz nehaja te je danas uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku - naglasili su iz policije.

image

Susjede pale svijeće ispred zgrade

Ivo Ravlic/CROPIX

Ispred stambene zgrade, u Zrinsko-Frankopanskoj ulici na makarskom predjelu Dugiš, u kojoj je živjela i na čijem je stubištu umirovljenica preminula nakon što joj je pozlilo, zatekli smo njezine susjede koji su palili lampione i donosili cvijeće. Kako su rekle Nada Jelaš, Blaženka Roglić, Perica Kopić i Ljubica Vranješ, lampione su upalile i Veronika Kozlina, Bosa Kapović, Tea Vekić i Radmila Dudaš, kao i sve žene iz ulaza i susjednih zgrada.

- Još ne mogu vjerovati da naše drage Milke više nema. U zgradi je živjela 25 godina i samo je vodila brigu o sinu i sebi, a o poginulom drugom sinu, hrvatskom branitelju, kao i pokojnom suprugu i nevoljama koje su je snašle, nije nikad govorila, već je sve držala u sebi.

Jutros su Milkinog bolesnog sina obišli socijalna radnica i policajci, a i nama je maloprije skoro pozlilo kad smo čule da su navodno pustili na slobodu 40-godišnjaka kojeg se svi plašimo, ali srećom, to nije bilo istina. Vodila nas je u svoju vikendicu u Rašćanima koju je sredila sa suprugom, a svakoga dana je šetala psa oko zgrade.

image
Ivo Ravlic/CROPIX

Jučer, kad je Milka preminula, pas je najprije ležao pokraj nje na stubištu, a poslije je gotovo četiri sata stajao sam zavezan za ogradu. Dali su mu i vode i hrane, ali ništa nije htio, već je samo gledao kao neki stari tužni čovjek. Poslije su ga odveli volonteri iz udruge za zaštitu životinja - kažu susjede kojima je Milka izdahnula pred očima, a najvjerojatnije je doživjela srčani udar.

- Čule smo da joj je 40-godišnjak prije napada rekao da će ubiti i nju i psa od kojeg će napraviti ćevape. Ma to je strašno što se dogodilo. Sad smo se okupile kako bismo našoj prijateljici odale počast, ali ovo je je ujedno i naš protest protiv nasilja nad ženama i to posebno od strane agresivnih muškaraca i ovisnika i apeliramo na sve institucije da hitno nešto naprave po pitanju rješavanja problema narkomanije u našem kvartu koji je postao opasan po život - govore susjede preminule umirovljenice.

image

Susjede pale svijeće ispred zgrade

Ivo Ravlic/CROPIX

Ispred zgrade smo zatekli i Damira Pavlinovića, rođaka pokojne Milke koji je njezinom bolesnom sinu donio ručak, a koji nam je rekao da ga se ne smije ostaviti samoga kod kuće jer mora primati redovnu terapiju. Sad se mora riješiti i pitanje skrbništva jer nije sposoban za samostalan život.

- Ima nas više Milkinih rođaka, najmanje 10, ali čini mi se da sam ostao sam po pitanju pomoći i rješavanja ostalih problema. Sad sam mu donio ručak i nikad neće biti gladan pokraj mene, a moja supruga Zdenka će mu kuhati svakoga dana i ponovno ćemo ga obići navečer, donijeti mu večeru i to sve dok se ne riješi njegov status, jer nikako ne može ostati sam u stanu.

Bez problema ću ga odvesti liječniku u Split, jer uskoro ima zakazan pregled, ali njemu je potreban 24-satni nadzor i država se za njega mora hitno pobrinuti. Neka prodaju stan i uzmu ga na skrb jer ja to ne mogu budući da sam operiran od zloćudne bolesti - izjavio je Pavlinović.

image
Ivo Ravlic/CROPIX

U akciju posljednjeg ispraćaja i pomoći oko skrbi nad bolesnim sinom pokojne 73-godišnjakinje uključio se Ivan Glibota, predsjednik makarske Hvidre koji cijelo jutro kontaktira s policijom, Zavodom za socijalni rad i kolegama.

Kako smo pisali, nesretna Milka Blagojević skončala je na najgori mogući način, a prva životna tragedija bila je smrt njezina sina Stanka Blagojevića, hrvatskog branitelja Domovinskog rata koji je 1993., u 22. godini, poginuo na Južnom bojištu kao pripadnik 156. brigade Hrvatske vojske.

Njegova majka bila je članica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Makarskog primorja kao i njezin pokojni suprug.

- Prva briga nam je rješavanje skrbništva nad Milkinim bolesnim sinom pa kontaktiramo liječnika koji će socijalnu radnicu uputiti koje mu lijekove mora davati svakoga dana, a dogovorili smo i večeras odlazak po Milkin lijes u Klinički bolnički centar u Splitu gdje će do 20 sati biti dovršena obdukcija. Sad s ‘Makarskim komunalcem‘ dogovaramo dan sahrane koja će najvjerojatnije biti u četvrtak na gradskom groblju Svetog Križa u Makarskoj, u obiteljskoj grobnici - istaknuo je Glibota.

image

Susjede pale svijeće ispred zgrade

Ivo Ravlic/CROPIX

Kako su nam jučer ispričali susjedi pokojne Milke, jako su uplašeni za svoju i budućnost svoje djece i mladih, jer 40-godišnjak koji se sukobio s umirovljenicom godinama terorizira cijeli kvart, a inače je, kako tvrde, agresivan ovisnik koji je i prije punio stupce crne kronike.

Stambena zgrada u kojoj je stanovala Blagojević, baš je "crna" zgrada predjela Dugiš jer je poznata po ovisnicima o drogi i alkoholu koji se nerijetko okupljaju u jednom od privatnih stanova tako da je i Makaranin koji je pokušao pomoći ženi kad joj je pozlilo rekao kako se tu zbilja ne osjeća sigurno te da će prodati stan i odseliti se.

- I četrdesetogodišnjak koji je odgurnuo nesretnu ženu i udario njezina psa dane provodi uglavnom ispred lokalnog dućana. Prodavačice su uplašene jer taj problematični muškarac, s drugim agresivnim ovisnicima, po cijele dane ispred trgovine ispija piva, a nerijetko uđe u trgovinu, uzme pivo ili čips i kaže da nema za platiti i da mu nitko ništa ne može jer je drogeraš.

image

Svijeće ispred zgrade

Ivo Ravlic/CROPIX

Zna biti baš neugodan i nametljiv ako mu netko odgovori nešto što mu nije po volji pa svi moramo dobro paziti na djecu, posebno kćeri koje dočekujemo ispred zgrade kad se vraćaju kući iz škole ili šetnje, a nerijetko izlazimo s njima u kafić samo kako bi djeca bila sigurna. Ma cijeli je Dugiš leglo drogeraša i dilera koje ne smiješ krivo pogledati jer te mogu izbosti nožem i nikad čovjek ne zna kako će reagirati, a siju strah i trepet po kvartu - zaključuju susjedi, piše Slobodna Dalmacija.

image

Susjede pale svijeće ispred zgrade

Ivo Ravlic/CROPIX

Privedeni otprije ima dosje, za obiteljsko nasilje dobio je devet mjeseci zatvora

U Splitu se čekaju nalazi obdukcije nesretno preminule 73-godišnje Makaranke koja je u nedjelju zvala policiju i prijavila napad na sebe i psa. U Zrinsko-Frankopansku ulicu upućena je policijska patrola, no ondje su zatekli djelatnike Hitne pomoći kako pokušavaju reanimirati nesretnu ženu. Nisu uspjeli.

Policija je ubrzo u postaju privela 40-godišnjeg Lj. M.. U ponedjeljak ujutro predan je pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za prouzročenje smrti iz nehaja. Slijedi mu ispitivanje u Državnom odvjetništvu i sasvim izvjesno određivanje istražnog zatvora budući da ima dosje koji uključuje i kaznene postupke zbog krađa i nasilja.

Prije četiri godine osuđen je na devet mjeseci zatvora zbog obiteljskog nasilja nad nevjenčanom suprugom. Udarao je njezinom glavom o hladnjak. Kaznu od šest mjeseci postrožio mu je viši sud uvaživši argumentaciju Državnog odvjetništva i raniju osuđivanost na štetu iste osobe.

U nedjelju u trenutku uhićenja, nešto iza 11 sati, bio je alkoholiziran. Neslužbeno se doznaje da se radi o koncentraciji alkohola većoj od dva promila, javlja Dalmatinski portal.

image

Svijeće ispred zgrade

Ivo Ravlic/CROPIX
image

Svijeće ispred zgrade

Ivo Ravlic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:22