TRAGIČNA SMRT DJETETA

MALENI DJEČAČIĆ TEO OTROVAO SE UGLJIČNIM MONOKSIDOM Za njih nisu znali u Centru za socijalnu skrb: 'Nikada nismo zaprimili pritužbu'

 
 Vlado Kos/HANZA MEDIA

Daleko od očiju ustanova socijalne skrbi dosad je živjela obitelj 22-godišnje Ivone B., majka šestogodišnjeg Leona, petogodišnje Lucije, trogodišnjeg Tomislava i godinu dana mlađeg Tea koji je izgorio u utorak navečer u njihovoj kući u Zapadnom predgrađu u Osijeku, piše Glas Slavonije.

Ova obitelj, naime, unatoč činjenici da živi u lošim stambenim uvjetima, nije bila u sustavu socijalne skrbi. U Centar za socijalnu skrb sami se nisu prijavili, a na socijalnu pomoć ne bi imali pravo jer majka prima rodiljnu naknadu. Za njih nije znala ni humanitarna udruga "Rijeka ljubavi" koja se skrbi o slučajevima kojima zbog zakonskih propisa ne pomaže Centar za socijalnu skrb. Kako djeca nisu pohađala vrtić ni školu, nije mogla reagirati ni obrazovna ustanova.

- Članovi obitelji B. nisu naši korisnici, a nikada nismo zaprimili pritužbu, bilo od susjeda imenom i prezimenom ili anonimno pa da bismo smatrali kako nešto u toj obitelji ne funkcionira. Ivona B. kao majka četvero djece primala je rodiljnu naknadu koja se tretira kao prihod i sukladno tome nisu bili korisnici zajamčene minimalne naknade - pojasnila je Ivka Kaurinović, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb, dodajući da su u široj obitelji korisnici Centra bili roditelji Ivone B., i to do 2014. godine. Nakon toga za obitelj su prvi put čuli sada, kad se dogodila tragedija, no ranije za to, kaže Kaurinović, nije bilo potrebe.

- Ovo što se dogodilo je strašno, no mi ne možemo nadzirati sve višečlane obitelji. Da smo imali bilo kakvu dojavu, mi bismo istoga trena reagirali, no majka nikada nije zatražila pomoć u Centru - potvrđuje Kaurinović, dodajući da su odmah nakon tragedije Centar i Grad Osijek udružili snage u pomoći, piše Glas Slavonije.

Policija je, inače, jučer poslijepodne završila očevid i ustvrdila da se kao uzrok požara isključuje tehnički kvar. Očevid je također utvrdio kako je malodobni Teo preminuo od trovanja ugljičnim monoksidom. Prema izjavi PU Osječko-baranjske, policija će nastaviti rad kako bi utvrdila sve okolnosti izbijanja požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:59