SAZNAO KAZNU

Maler ničim izazvan pokušao ubiti staricu, baka Marija se pravila da je mrtva i to joj je spasilo život

Ovo je četvrti puta da se Ogulincu Dejanu Gvozdiću (45) na Županijskom sudu sudilo za isto kazneno djelo
Dejan Gvozdić
 Robert Fajt/Cropix

Dejan Gvozdić (45), maler iz Ogulina koji danas živi i radi u Njemačkoj, na Županijskom je sudu u Karlovcu proglašen krivim zbog brutalnog pokušaja ubojstva starice Marije Skok u Ogulinu u ožujku 2009. godine.

Sudsko Vijeće kojim je predsjedao sudac Ivan Klapšić odredilo mu je kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, s tim da će u zatvor na samo šest mjeseci, dok će preostalih godinu i pol biti uvjetno s rokom kušnje od četiri godine. U kaznu mu se uračunava i tri mjeseca provedena u istražnom zatvoru neposredno nakon događaja, kada je bio uhićen.

Sudac je u obrazloženju presude kazao kako je okrivljeni Gvozdić tog 19. ožujka oko 13 sati ušao u stan Marije Skok, s njom prvo razgovarao, a onda joj "bez ikakvog povoda, u cilju da je liši života, prišao s leđa, bacio ručnik preko glave te je rukama uhvatio oko vrata, oborio na pod i gušio je". Pobjegao je u trenutku kada je pomislio da je mrtva.

image
Dejan Gvozdić
Robert Fajt/Cropix

- Ovo Vijeće drži Gvozdića krivim za djelo koje je počinio, na to upućuje iskaz oštećenika i svi materijalni dokazi, uopće nemamo dvojbe što se tiče počinjenja. No, iako je to bio dosta gnjusan čin, gdje je gospođi prišao s leđa, smatramo da je to izdvojeni incident, pa postoje uvjeti za izvanredno ublažavanje, te smo se zato odlučili na ovakvu kaznu, prošlo je već 12 i pol godina, nekažnjavan je, a podvrgnuo se liječenju o alkoholizma, koji je bio jedan od faktora za počinjenje kaznenog djela - obrazložio je sudac Klapšić.

Presuda je prvostupanjska te će o njoj raspravljati Visoki kazneni sud.

Zbog dva je razloga ovaj slučaj nesvakidašnji. Naime, ovo je Gvozdiću na Županijskom sudu bilo ukupno četvrto suđenje za isto kazneno djelo. U prva dva je bio oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza, a u trećem, onim iz 2017. godine, proglašen je krivim i osuđen na dvije godine zatvora. Međutim, Vrhovni sud je odbio sve tri presude i vratio ih prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, smatrajući da nije bio dovoljno cijenjen iskaz oštećene.

I drugo, baka Marija, koja je Gvozdiću otvorila vrata jer ga je jako dobro poznavala s obzirom na to da su on njegov otac bili njezini dugogodišnji maleri i kućni majstori, spasila se tako što se pravila mrtva.

Prvo se borila, a kada je shvatila da je napadač presnažan, opustila se. On ju je potom udario nogom da provjeri je li doista mrtva. Srećom, prevario se, pa je u tom uvjerenju pobjegao iz njezina doma. Kada je Marija shvatila da je opasnost prošla, pozvala je u pomoć susjeda.

image
Blaženka Kadak, kćer napadnute starice Marije Skok
Robert Fajt/Cropix

Marija Skok neće dočekati svoju pravdu, preminula je u dobi od 94 godine početkom ove godine. Na sudu je bila njezina kćerka Blaženka Kadak. Ona je sucu Klapšiću rekla da je njegova presuda sramotna. No, osim presudom, nije skrivala ogorčenje dugotrajnošću postupka. Kaže nam da je majka nakon tog događaja bila u teškom strahu, te bi se u domu doslovno zabarikadirala.

- Rekla mi je nekoliko puta: kćeri nemoj nikada odustati od tog suda. I zato neću odustati, makar morala ići do Strasbourga - rekla nam je gospođa Kadak, koja je sa svojim odštetnim zahtjevom upućena u privatnu parnicu, za koju će imati temelje ako viši sud potvrdi ovu presudu.

A izricanje nisu čekali okrivljeni Gvozdić i njegova odvjetnica Đurđa Lipošćak.

- Oštećena je mijenjala iskaze iz dana u dan, sada smo opet krenuli iznova, što je previše ni s putrom nije dobro. Sada će to ići na Visoki kazneni sud, s time smo zadovoljni jer gore (na Vrhovnom sud op.a.) je očito bilo nekakvo drukčije razmišljanje, od onoga kako mi tvrdimo - rekla nam je na sudskom hodniku odvjetnica Lipošćak, koja tvrdi da se njezin branjenik liječi od alkoholizma, da se oženio te u Njemačkoj vodi uzoran život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:39