POŠTENO SUĐENJE

MALEŠ NA SUDU: 'Željko Širić je zatražio božićnicu'

Zagreb, 151113Zupanijski sud na Zrinjevcu.Nastavak sudjenja bivsem nogometnom sucu Zeljku Siricu za navodno primanje mita.Na fotografiji: svjedok Hrvoje Males.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Bivši čelnik Hajduka Hrvoje Maleš svjedoči na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju za korupciju u hrvatskom nogometu kao krunski svjedok koji je u istrazi protiv bivšeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željka Širića preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja i platio mu 30 tisuća obilježenih eura za "pošteno suđenje".

Maleš je trebao svjedočiti 8. studenog, ali je zbog spriječenosti Uskokovog istražitelja bilo odgođeno. Uz Širića je na optuženičkoj klupi i bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša. Njega se tereti da je sa Širićem dogovorio da i njegovom klubu "pošteno sudi" za 15 tisuća eura po sezon.

- Hajduk je stalno imao loše suđenje. Meni je kao predsjedniku to bilo jasno i stalno sam ukazivao na to. Nakon utakmice sa Zadrom gdje smo grubo oštećeni razgovarao sam sa Alojzijom Šuprahom, požalio sam se na suđenje, a on mi je rekao nađi se sa Širićem da to riješiš. Sa Širićem sam se prvi put našao na putu u Krapinske toplice gdje se održavao sudački seminar. Rekao mi je da mu Hajduk duguje 85 tisuća eura od bivših uprava, a već na sljedećem razgovoru dug je bio 10 tisuća eura veći. Razgovarao sam s ljudima iz bivši uprava no nitko nije znao za taj dug - ispričao je na sudu Maleš.

- Nižetić, tadašnji sportski direktor Hajduka, rekao mi je da moramo riješiti taj dug jer ćemo imati problema. Kasnije mi je Nižetić poslao SMS poruku da Širkan želi kontakt samnom. Zatražio je božićnicu, odnosno da mu se plati dug jer dolazi proljeće i da nas više neće moći štititi. Nakon te večeri sam se obratio USKOK-u. Rekao sam im u kakvoj sam situaciji. Htio sam zaštititi Hajduk, nisam se borio protiv ljudi nego protiv sustava. Bio sam razočaran i htio sam nešto promijeniti kako u Hajduku tako i u Savezu.

- Ja sam pouzdanik, a ne pokajnik, jer sam se borio za svoj klub. Kao pouzdanik sam se našao sa Širićem u hotelu Konzul u Splitu i rekao sam Širiću da mogu nabaviti 25 ili 30 tisuća eura do Božića. Našli smo se u Zagrebu, došao je Stjepan Dedović, a zatim i Širić. Dao sam novac tako što ga stavio u novine i ubacio na stražnje sjedalo Djedovićevog vozila - prepričao je već poznatu situaciju bivši predsjednik Hajduka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:43