INCIDENT U MEĐIMURJU

Maloljetnica (16) napala socijalne radnice, sjekirom im porazbijala službeno vozilo

Smještaj djece u udomiteljsku obitelj zatražili su sami roditelji jer se, kako su rekli, više ne mogu brinuti o njima
 Ilustracija/Robert Fajt/CROPIX

Nakon vijesti o napadu na socijalne radnice u Međimurju, koji se dogodio u petak, a o kojemu je policija kratko izvijestila tek u ponedjeljak, Jutarnji saznaje da je socijalne radnice napala djevojka stara 16 godina, koja je zajedno s ostalom djecom trebala biti smještena u udomiteljsku obitelj.

Socijalne radnice u dvorište Vrtne ulice u Kotoribi stigle su u 9 sati na dogovorenu primopredaju djece, koja su na zahtjev roditelja trebala biti smještena u udomiteljsku obitelj. Kad su zakoračile u dvorište, djevojka im je zaprijetila sjekirom. Povukle su se, a maloljetnica je počela razbijati njihovo službeno vozilo. Sjekirom je razbila stražnje vjetrobransko staklo, oštećeni su blatobrani i drugi dijelovi vozila.

Socijalnim radnicama sve je bilo traumatičnije, jer takvo što nisu očekivale. U Kotoribu su iz Preloga došle na zahtjev roditelja.

- Ovo nije bilo oduzimanje djece od roditelja, nego njihov smještaj u udomiteljsku obitelj, što su zatražili roditelji jer se, kako su rekli, više ne mogu brinuti o njima. Upravo zbog toga nitko nije očekivao da će doći do situacije da djelatnicama bude ugrožen život - naglasila je za Jutarnji ravnateljica Centra za socijalnu skrb Prelog, Melita Novak-Ban.

Maloljetnicu ne okrivljuje za napad.

- Nitko od socijalnih radnika, kao ni drugih stručnih radnika ne predbacuje odgovornost na počinitelja. Svima nam je jasno da je maloljetna osoba postupala na način koji je, uslijed izrazitog stresa, traume, života u depriviranoj zajednici jedini, smatrala mogućim. To je dijete također 'naše' dijete i bit će u tretmanu Centra - kaže ravnateljica.

Ovo je samo još jedan u nizu napada na socijalne radnike, a koji su kulminirali u srpnju 2019. godine ubojstvom socijalne radnice i pravnika u CZSS Đakovo. Socijalni radnik ubijen je i 2000. godine u Splitu. Još tad je istraživanje Sindikata pokazalo da je čak 78 posto socijalnih radnika bilo izvrgnuto agresiji, fizičkom nasilju ili ozbiljnim prijetnjama.

Nakon ovog zadnjeg napada u Međimurju, iz Hrvatske komore socijalnih radnika javno su od resornog ministra Josipa Aladrovića zatražili zaštitu.

- Sustav bi nas trebao bolje štititi - apeliraju iz komore. Situacijom u Međimurju su, kažu, užasnuti.

- Nitko ne bi smio proživjeti tako nešto, a naročito ne socijalni radnici, pravnici i bilo koji drugi djelatnici u sustavu socijalne skrbi koji brinu o obiteljima u riziku, pomažu ljudima i svakodnevno nose teret sustava socijalne skrbi na svojim leđima. Tražimo hitnu reakciju policije i odvjetništva i da ministar Aladrović i Ministarstvo poslušaju struku koja traži promjene u sustavu socijalne skrbi - piše u apelu, koji je potpisao predsjednik komore Antun Ilijaš.

Vijest o napadu na socijalne radnice u policijskom je priopćenju objavljena kratko, nakon vijesti o krađi radijatora i kućanskih aparata, a prije informacija o prometnim nesrećama.

- Zbog počinjenja kaznenih djela Prisila prema službenoj osobi i Oštećenje tuđe stvari, prema maloljetnici će se podnijeti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu za mladež - piše u policijskom priopćenju, objavljenom tri dana poslije napada.

Međimurska socijalna radnica, Renata Sever, na privatnom Facebook profilu istu vijest objavila je na dan kad se napad i dogodio, u petak. U 19.14 sati je, između ostaloga, napisala: "Posljedice će ostati za socijalne radnice, ali i za tu djecu. Ovo je rezultat ovako zastarjelog, krivo postavljenog sustava koji ne štiti djecu, gdje stručni radnici već desetljećima kompenziraju nedovoljno stručnih radnika, nedovoljno smještajnih kapaciteta, kapaciteta za rad na terenu i nikad uspostavljenu kvalitetnu međuresornu suradnju na zaštiti djece i ranjivih skupina stanovništva.

Molim sve kolegice i kolege da se aktivno uključe u kampanju 'Stop gaženju socijalnih radnika' - jer dosadašnji jasno izražen stav je da socijalni i drugi stručni radnici - jednostavno, nisu dovoljno važni. A nisu važni ni korisnici. Stručni radnici nisu dovoljno važni da im se osiguraju minimalni uvjeti za rad, a korisnici nisu važni dovoljno da se ulaže u njih na način da se njihovi životi promijene i budu kvalitetniji.

Da više ne bude NITI JEDNA od nas!" - napisala je Sever.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:41