NEOPREZNA VOŽNJA

Maloljetnik bez kacige električnim romobilom naletio na pješaka (58) i poslao ga u pulsku bolnicu

Maloljetni vozač će, kažu iz PU istarske, biti kazneno prijavljen u redovnom postupku zbog izazivanja prometne nesreće

Električni romobili (ilustracija)

 /Profimedia

Neoprezna vožnja električnim romobilom po dijelu pješačke zone u Puli rezultirala je naletom na pješaka koji je u teškom stanu završio u Općoj bolnici Pula.

Policija je provodeći očevid utvrdila da je do nesreće došlo jučer oko 12.25 sati te da je maloljetni vozač vozio električni romobil kolnikom ulice Giardini bez korištenja zaštitne kacige. Potom je došao do raskrižja sa Trgom Portarata i Laginjinom gdje je romobilom prešao sa nogostupa na pješačku zonu Flantičke ulice. I tamo je prednjim dijelom naletio na 58-godišnjeg muškarca koji je od siline udarca pao na tlo i teško se ozlijedio.

Pješak je hospitaliziran i ostaje do daljnjega na liječenju, a maloljetni vozač će, kažu iz PU istarske, kazneno prijavljen u redovnom postupku zbog izazivanja prometne nesreće.

- Podsjećamo vozače romobila da se radi vlastite i tuđe sigurnosti trebaju pridržavati prometnih pravila koji reguliraju njihovo sudjelovanje u prometu. Električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje. Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Vozač mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu - upozoravaju iz istarske policije. Ujedno podsjećaju i da su se vozači romobila dužni kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima kad biciklističke staze nema, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa i to pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

- Kolnikom se vozači romobila mogu kretati samo ako je to dopušteno prometnim znakom, no kako trenutno na istarskim prometnicama nema postavljenih takvih znakova, vožnja kolnikom je za vozače električnih romobila kažnjiva - zaključuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:12