KAZNENO DJELO

Maloljetnik s Trga žrtava fašizma osumnjičen za pripremanje terorizma, evo kakva kazna mu prijeti

Policija je kod 17-godišnjaka pronašla dva molotovljeva koktela te improvizirano hladno oružje napravljeno od željezne cijevi i čavala

Osumnjičeni 17-godišnjak

 Dragan Matic/Cropix

Sedamnaestogodišnjak kod kojega je policija na prosvjedu na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu u subotu pronašla dva molotovljeva koktela te improvizirano hladno oružje napravljeno od željezne cijevi i čavala osumnjičen je za pripremanje terorizma. Riječ je o kaznenome djelu za koje mu sud može izreći kaznu do pet godina zatvora. Osim za to djelo, 17-godišnjak je osumnjičen i za prisilu prema službenoj osobi.

"Postoji osnovana sumnja da je maloljetnik počinio navedena kaznena djela 10. rujna 2022. u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma, odnosno da je s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske došao na javni prosvjed te sa sobom u ruksaku donio predmete pogodne za izazivanje požara, eksplozija, ozljeđivanje i lišenja života većeg broja ljudi koji su bili na javnom prosvjedu. Policijski službenici su ga uočili i pokušali ga spriječiti u njegovoj nakani pri čemu je on pružao fizički otpor te verbalno i uporabom oštrog predmeta, koji je držao kod sebe, prijetio policijskim službenicima", izvijestilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je za 17-godišnjaka zatražilo i određivanje istražnoga zatvora, te je maloljetniku zbog opasnosti od ponavljanja djela određen jednomjesečni pritvor u Remetincu.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 12. rujna 2022., nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave zagrebačke, prema maloljetnom počinitelju zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela pripremanja kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom iz članka 103. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 1., 2. i 7. Kaznenog zakona i kaznenog djela prisila prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. KZ-a.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon zaprimanja kaznene prijave, podnijelo sucu za mladež Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za ispitivanjem maloljetnika zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje inkriminiranih mu kaznenih djela. Ovo državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja maloljetnika, podnijelo sucu za mladež Županijskog suda u Zagrebu, prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Sudac za mladež Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i maloljetniku odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", navelo je tužiteljstvo u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2023 13:23