OBUKA ZA TERORIZAM

Maloljetnim desničarima određen istražni zatvor, terete se za do sada nezabilježeno djelo: Zna se tko su im bile mete!

Pravno gledano je vrlo upitno je li, barem za mlađeg osumnjičenog maloljetnika, bilo mjesta za traženje i određivanje istražnoga zatvora

Privođenje maloljetnika osumnjičenih za terorizam na Županijski sud u Velikoj Gorici

 Vanesa Pandzic/Cropix

Prema podacima koje su Europol i nacionalne policije nekoliko europskih zemalja, među kojima je i RH, prikupile o navodnoj desničarskoj skupini osumnjičenoj za terorizam, meta pripremanih napada trebale su biti osobe istospolne seksualne orijentacije i transrodne osobe.

No, osim za pripremu napada na homoseksualce, postoje indicije da su se pripremali napadi na osobe iz različitih etničkih i vjerskih skupina. Upravo na temelju tih podataka, odnosno vrijednosti koje su osumnjičenici propagirali, i njihovim planiranim metama, Europol i policija su izvijestili kako se radi o "desničarskoj" skupini.

U Hrvatskoj su, kako se doznaje, u sklopu ove akcije uhićena dvojica maloljetnika od 16 godina, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv obojice će tražiti istražni zatvor. Na teret im se stavlja, kako neslužbeno doznajemo, kazneno djelo za koje do sada, barem u novijoj sudskoj praksi, nitko u hrvatskoj nije bio osumnjičen, a riječ je o obuci za terorizam.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Online platforma

Točnije, stavka 2. toga djela, koja govori kako će se "osoba koja prima upute ili samostalno stječe znanja o izradi i korištenju eksplozivnih naprava, vatrenoga ili drugoga oružja, štetnih ili opasnih tvari, ili o drugim specifičnim metodama ili tehnikama, znajući da se te vještine namjeravaju koristiti za počinjenje ili doprinos u počinjenju kaznenih djela terorizma, financiranja terorizma, otmice, zlouporabe radioaktivnih tvari, napad na zrakoplov, ubojstva i otmica državnih dužnosnika i slično" kazniti kaznom do osam godina zatvora.

Kako su jučer objavili Europol i hrvatska policija, osumnjičenici su, sumnja se, koristili online platformu i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Inače, kako nam je rekla sutkinja za mladež Visokoga kaznenoga suda Lana Petö Kujundžić, imajući u vidu da će protiv 16-godišnjaka postupak voditi prema Zakonu o sudovima za mladež, premda je u kaznenom zakonu za ovo djelo zapriječena kazna do osam godina zatvora, zbog njihovih godina ne može im biti izrečena kazna veća od pet godina maloljetničkog zatvora.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu: Ispitana dvojica maloljetnika i određen istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je sucu istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici ispitivanje dvojice maloljetnih hrvatskih državljana (2007. i 2007.) te je, nakon ispitivanja, sucu istrage za mladež podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice maloljetnika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i obojici maloljetnika odredio istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu će u daljnjem tijeku postupka donijeti rješenje o provođenju pripremnog postupka prema dvojici maloljetnih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam iz članka 101. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznena djela pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnih prvom iz članka 103. u svezi članka 97. stavak 1. točka 1., 2. i 7. KZ-a, te sve u vezi članka 51. KZ-a.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sudjelovalo je u međunarodnoj koordiniranoj operativnoj akciji protiv desničarskog terorizma koju su pokrenuli Eurojust i Europol u srpnju 2023. godine, a uz Republiku Hrvatsku u akciji je sudjelovalo i pet drugih europskih država.

Na području Republike Hrvatske uhićena su dvojica maloljetnih počinitelja (hrvatski državljani, 2007. i 2007.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam iz članka 101. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznena djela pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnih pravom iz članka 103. u svezi članka 97. stavak 1. točka 1., 2. i 7. KZ-a, te sve u vezi članka 51. KZ-a.

Dvojica maloljetnih počinitelja, osnovano se sumnja, pripadaju desničarskoj organizaciji koja koristi internetsku platformu za aktivnosti povezane s terorizmom, uključujući širenje ekstremističke propagande, aktivno regrutiranje novih članova i dijeljenje priručnika za 3D tiskano oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 13:37