PRAVOMOĆNA ODLUKA SUDA

Mamić ipak smije u Maksimir, ali u Dinamu ne može obavljati funkcije

Zdravko Mamić ovu odluku može još pokušati pobiti na Ustavnom sudu
Zdravko Mamić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Zdravko Mamić ne smije obavljati dužnost izvršnog predsjednika Dinama sve do okončanja kaznenog postupka koji je protiv njega pokrenuo USKOK zbog sumnje na izvlačenje približno 150 milijuna kuna na niz offshore kompanija širom svijeta.

Odlučilo je tako izvanraspravno vijeća zagrebačkog Županijskoga suda odbivši Mamićevu žalbu na odluku sutkinje istrage Erne Draženčić, koja je pak identičnu odluku donijela prije mjesec dana. Razlika je u tome što je ova odluka pravomoćna, a Mamić je eventualno može pokušati oboriti na Ustavnom sudu.

Istom odlukom vijeća potvrđena je i prijašnja odluka sutkinje Draženčić da se odbaci USKOK-ov prijedlog prema kojemu je Mamiću trebalo zabraniti prilazak Maksimiru, odnosno zabrana obavljanja bilo kakvoga posla vezanog uz Dinamo, uključujući i savjetnički posao koji sada obavlja. Zagrebački Županijski sud je u prosincu prošle godine, kad je Mamića pustio na slobodu uz jamčevinu od dva milijuna eura, odlučio odrediti i ovu mjeru zabrane obavljanja dužnosti. Nedugo nakon određivanja mjere Mamić je sam podnio ostavku na čelno mjesto kluba, objavivši to na izvanrednoj press konferenciji.

“To činim zato da bi Dinamo, u koji sam se zaklinjao, mogao nesmetano ići u budućnost i da na čelu ne bude Zdravko Mamić, kako to ljudi ne bi zloupotrebljavali”, rekao je tada Mamić novinarima. Međutim prije mjesec dana je pak od suda zatražio da se mjera zabrane ukine jer za njom više nema potrebe budući da je podnio ostavku. Istražitelji USKOK-a su pak na taj Mamićev prijedlog odgovorili protuprijedlogom u kojemu su tražili da se mjera zabrane ne samo održi na snazi već da se i proširi na bilo koju drugu djelatnost vezanu uz klub, odnosno da se Mamiću zabrani prilazak u prostorije kluba. Sud je oba ova prijedloga odbio, a Mamić i USKOK su na odluku istražne sutkinje imali pravo žalbe. Kako neslužbeno doznajemo, vijeće je razloge odbijanja Mamićeva prijedloga obrazložilo time da je ostavka koju je Mamić podnio bila posljedica mjere koju je izrekao sud te da ta mjera treba ostati na snazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:58