‘MORAM RADITI...‘

Mamić na sudu: ‘Imam posao, moram prehranjivati obitelj, plaćati odvjetnike, troškove puta...‘

Trener Dinama žalio se da mu je teško dolaziti na rasprave u Osijek, ali sudac nije imao razumijevanja: ‘Mamiću, vozite po propisima‘
 Ivan Peric/Cropix

Koronavirus odgodio je, za ponedjeljak zakazani, početak suđenja Zdravku Mamiću, njegovom sinu Mariju Mamiću, bratu Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću, Sandru Stipančiću, Igoru Kroti i Nikkyju Arthuru Vuksanu za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama i čak 200 milijuna kuna štete nanesene zagrebačkom klubu.

Već je, dakle, sami početak ovog velikog suđenja pokazao koliko će ga biti komplicirano i teško privesti kraju, osobito u ovo vrijeme nekog novog normalnog, ali u biti nenormalnog. Branitelj, drugookrivljenog Vrbanovića, Janjko Grlić izvijestio je, naime, sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku da mu je branjenik javio kako je upućen na testiranje za Covid-19.

- To ste mi rekli u petak, a danas je ponedjeljak – iznenadio se Davor Mitrović, predsjednik sudskog vijeća.

- Nisam vam to rekao. U petak sam rekao da ima temperaturu i dostavio liječničku potvrdu – odgovorio je Grlić, na što je Mitrović kazao kako „liječnička potvrda kaže da se on javio telefonom obiteljskom liječniku i ništa više.“

- Prenio sam vam saznanja koja sam imao i danas to isto činim – kazao je Grlić.

- Ne, ne. U redu, u redu – odgovorio je Mitrović i nastavio.

image
Ivan Peric/Cropix

- Jasno vam je da zbog nedolaska drugookrivljenog Vrbanovića nema uvjeta za raspravu. S obzirom da ne znamo kakav će biti rezultat testiranja nećemo imati raspravu ni sutra, nego prema unaprijed utvrđenom rasporedu u sljedeći ponedjeljak 26. listopada, a tada i ubuduće ovakva opravdanja neće biti dovoljna – kazao je Mitrović, na što se za riječ javio tužitelj iz USKOK-a Sven Mišković, koji je zamolio suca „da se u slučaju ponovne pojave ovakve situacije o tome obavijesti i USKOK i međusobno stranke da se ipak ne dolazi iz Zagreba,“ a s čime su se složno usuglasili i branitelji optuženih. No, Mitrović je bio kratak.

- Suglasni ste vi, ali u ponedjeljak se ipak vidimo – poručio je sudac, kojim sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nije imao razumijevanja niti za zamolbu Zorana Mamića, inače aktualnog trenera Dinama, koji je pokušao 'iskamčiti' da ne dolazi baš na svaku raspravu.

- Znam što Zakon kaže, ali ja sam spreman potpisati dokument da se, ukoliko bi sud dozvolio da ne dolazim na svaku raspravu zbog prirode posla, na te okolnosti ne bih žalio. Putujem svaki dan ili dva dana u tjednu 600 km što baš nije jednostavno, ni zdravo. Što ako netko nastrada, ako se dogodi nešto na putu... Ja danas, da se održala rasprava, jurim na trening popodne, pa sutra opet dolazim ovdje na raspravu, pa popodne opet na trening... Imam posao, obitelj, moram prehranjivati, plaćati odvjetnike, troškove puta...

- Mamić, nemojte juriti nigdje, vozite po propisima. Tako ćete daleko bolje stići. Zakon je vrlo jasan. Ova rasprava se održava u nazočnosti svih optuženika - rekao mu je sudac, na što je Mamić kazao da je i 'Ustav jasan, a u njemu piše da imamo pravo na brzo i ekonomično suđenje. Tko će plaćati sve te troškove?'

image
Ivan Peric/Cropix

- Mi postupak moramo voditi, vidjeli ste optužnicu, koliko je svjedoka, kolika je dokumentacija. Tu odluku nije donijelo ovo vijeće, mi ćemo raditi sve da postupak okončamo, a u kojem roku ne ovisi o nama – istaknuo je Mitrović, ali Mamić je opet pokušao.

- Zašto ne može uz moj pristanak? – pitao je.

- Zato što zakon kaže da ne može. Razumijete? Znači, 26.10. se vidimo u 10 sati – zaključio je Mitrović raspravu.

Inače, USKOK tereti sedmoricu okrivljenika da su neosnovano iz Dinama na račune svojih tvrtki prebacili 144 milijuna kuna, koje su međusobno dijelili, a optužnica kaže i da je na taj način zagrebačkom klubu neosnovana nametnuta obveza od dodatnih 55,8 milijuna kuna, čime je ukupna 'vrijednost' ove optužnice 200 milijuna kuna. Zdravku Mamiću, pak, dodatno se sudi i da je nezakonito s Dinamovog računa u Klagenfurtu podigao ukupno 2,2 milijuna eura, koje je potom koristio u osobne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:40