ŽESTOKE OPTUŽBE

Mamić o sucima: Pola milijuna eura, ljetovanja, skupocjeni sat, opijanja, napad u Buševcu...

Za Sessu je rekao da je "kleptoman, varalica i zlotvor", a tvrdi i da je osječkim sucima dao pola milijuna eura
Zdravko Mamić
 Josko Ponos/Cropix

Dan nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Zdravko Mamić održao je konferenciju za novinare u Mostaru. Tijekom obraćanja Mamić se obračunao i s predsjednikom Vrhovnog suda Đurom Sessom, ali i brojnim drugim sucima koje je optužio za primanje mita. Mamić je na presici ustvrdio da je svima njima plaćao kako bi mijenjali presude ili utjecali na njegov slučaj.

- Čovjek kleptoman, kriminalac, varalica, zlotvor, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi. Recite sada, je li ovo opet neki Mamićev show i kleveta. Nije. Istinu govorim, rekao je Mamić o Sessi.

- Osobno sam mu kao predsjedniku suda donosio novac u kancelariju da bi mijenjao donesene presude ili utjecao na sudske sporove u toku, izjavio je Mamić.

Tvrdi i da je spreman surađivati u dokazivanju Sessine krivnje.

Mamić je zatim ustvrdio da je sucu osječkog Županijskog suda Zvonku Vekiću predao 500.000 eura koje je ovaj, prema Mamićevim tvrdnjama, trebao podijeliti s Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem.

- Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući novu godinu, izjavio je Mamić.

Tvrdi i da je Vekić u nekoliko navrata bio kod njega u BiH, a u Širokom Brijegu se s jednim od tih sudaca "dogovarao kako će se osloboditi moja presuda i neće potvrditi druga optužnica". Izjavio je i kako su ti isti suci uredno dolazili na utakmice Dinama i hrvatske reprezentacije.

- Sjećam se jedne prilike prije nego što mi je počelo prvo suđenje, igrala je reprezentacija utakmicu kad mi je došao jedan djelatnik na osiguranju i rekao da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku Ljubo Pribić želi doći do mene. Rekao sam da ga puste, on mi je prišao i rekao da bi me htjeli upoznati suci iz Osijeka koji će mi suditi u postupku. Mi smo se u toj loži izbijali od alkohola, družili se satima, gdje sam u jednom momentu ovaj sat skinuo s ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek. Postoje svjedoci. Radi se o satu 20 i nekoliko tisuća eura. Reći ćete - kako sam mu dao sat, a sad mašem njim. Kad sam kasnije došao na sud, Pribić me potražio u panici i rekao da je Krušlin poručio da ima drugih načina da se zahvališ i vratio sat jer je nekoliko osoba vidjelo predaju sata, tvrdi Mamić dodajući da im je organizirao ljetovanja u Pirovcu i Rovinju.

Sve ove informacije, tvrdi Mamić, dostavljene su DORH-u, ali ne zna u kojoj je fazi taj predmet.

Zatim je ispričao svoju verziju događaja koji su se zbili u vikendici u mjestu Buševec pored Velike Gorice koja je u vlasništvu Željka Dolačkog.

- Slavili smo godišnjicu braka gospodina Miljevića i njegove supruge kad su nepozvani tada došli Zoran Vekić, Drago Krušlin, Ljubo Pribić, vozač koji ih je vozio i plus još jedan gospodin čije ime ću za sada zadržati. Došli su nepozvani, pjevali s nama, plesali s mojoj ženom, ljubili se s njom, Krušlin joj je pokazivao poruke koje je razmjenjivao sa svojom ženom... Skoro sam ga prebio jer sam ga pitao kako može sudjelovati u mom progonu. Rekao mi je da me voli i da želi biti moj prijatelj i zato je tu, ali da se boji da će me morati suditi. Rekao sam mu 'zločinče, kako te nije sram da mi to u lice govoriš'. Čime ćeš me osuditi!?' Uhvatio sam ga za prsa pa su me sudac Vekić i ostali gosti skidali kad sam ga uhvatio za prsa, ispričao je Mamić.

Mamić je za primanje mita optužio i suca visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nediljka Bobana.

- Imam sve dokaze protiv tih lopova i kriminalaca. Ima još i drugih. Predsjednik suda Zvonko Vrban je najveći kriminalac koji će kad tad biti smijenjen, kazao je Mamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 16:46