SPORNA PJESMA

Mamićeva odvjetnica došla u Split s ponudom za Vojka V. i Gršu, reperi odbili: ‘Nema isprike!‘

Zoran Mamić je privatnu tužbu pokrenuo jer smatra da mu je narušen ugled i čast stihom "Zoki stalno na koki..." koji se tri puta ponavlja u pjesmi "Mamići"

Odvjetnica Jovana Puhalo i Vojko V.

 Vojko Basic/Cropix

Kako se i očekivalo, Zoran Mamić, bivši trener i sportski direktor GNK Dinama pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci za sudjelovanje u izvlačenju više od sto milijuna kuna iz kluba, nije se u utorak pojavio na splitskom Općinskom sudu gdje je po njegovoj privatnoj tužbi za klevetu započeo kazneni postupak protiv glazbenika Andrije Vujevića poznatijeg kao Vojko V. i Grge Šipeka znanog kao Grše.

image

Odvjetnik Vinko Ljubičić, odvjetnica Anamarija Ljubičić Kuzmanić, Vojko V, Grše

Vojko Basic/Cropix

Obojica su, možda malo i iznenađeni velikim brojem prisutnih novinara i tolikom medijskom pažnjom, došli u sudnicu suca Marjana Saše u pratnji svojih odvjetnika Vinka Ljubičića i Anamarije Ljubičić Kuzmanić, javlja Slobodna Dalmacija.

image

Mamićeva odvjetnica Jovana Puhalo

Vojko Basic/Cropix

Zorana Mamića predstavljala je, pak, njegova odvjetnica Jovana Puhalo koja je na početku kazala da je privatni tužitelj spreman na mogućnost mirnog rješenja odnosno na povlačenje tužbe ukoliko se dvojica repera javno ispričaju i ukoliko njihova isprika, čiji bi tekst tgrebali usaglasiti, bude objavljena na njihovim stranicama na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i Youtubea i da tamo "bude dostupna neko vrijeme".

image

Mamićeva odvjetnica Jovana Puhalo

Vojko Basic/Cropix

Kako je kazala odvjetnica Puhalo, Zoran Mamić je privatnu tužbu pokrenuo jer smatra da mu je narušen ugled i čast stihom "Zoki stalno na koki..." koji se tri puta ponavlja u pjesmi "Mamići" koju su njih dvojica objavili u svibnju 2021. godine.

- Privatni tužitelji nisu imali niti namjeru niti su htjeli klevetati bilo koga, ova pjesma je bila izraz jednog stanja u društvu koje je procijenjeno kao negativno i oni su napravili pjesmu da bi iskazali revolt i da zaštite određene vrijednosti i ponašanja. Nemaju se namjeru zbog toga ispričavati - kazao je odvjetnik Ljubičić.

image

Odvjetnik Vinko Ljubičić

Vojko Basic/Cropix

- Nije sporno 95 posto pjesme nego jedna rečenica koja se ponavlja tri puta - pokušala je pojasniti Mamićeva odvjetnica. Nakon što je pročitala tužbu i Vujević i Šipek su kazali da se ne osjećaju krivima i da će obranu dati na kraju postupka i odgovarati na pitanja suda i obrane.

image

Sudac Saša Marjan

Vojko Basic/Cropix

Puhalo je sudu predložila da se Zorana Mamića sasluša preko video linka pred Općinskim sudom u Livnu te da se pribavi izivadak iz kaznene i prekršajne evidencije koji pokazati da "moj klijent nije nikada niti kazneno niti prekršajno kažnjavan za bilo koje kazneno ili prekršajno djelo koje je na bilo koji način povezano s drogom, a pogotovo s kokainom". S pribavom izvadka iz Mamićeve evidencije složio se odvjetnik Ljubičić kazavši da će se na taj način "vrlo lako moći utvrditi kakav ugled ima tužitelj u javnosti".

Nakon što je sudac odbio prijedlog odvjetnice Puhalo jer za to "nisu ispunjeni uvjeti" odnosno po ZKP-u se video linkom mogu ispitati svjedoci koji se ne mogu odazvati pozivu suda zbog starosti, invaliditeta ili zdravstvenog stanja, a tužitelj ne spada u tu kategoriju, ona je još jednom pokušala uvjeriti suca da onda prihvati iskaz mlađeg Mamića kojeg bi on putem međunarodne pravne pomoći dao pred sudom u BiH. No, i taj je njen prijedlog odbijen kao neprikladan što joj nije baš "sjelo".

- Ne bi se mom klijentu smjelo uskratiti pravo da zaštiti svoj ugled i čast bez obzira na činjenicu da ga nije moguće neposredno ispitati. Isključivanje ovakvog prava apsolutno smatramo nezakonitim - ustrajala je Mamićeva zastupnica.

image

Vojko V. i Grše, ispred suda, u pozadini je Mamićeva odvjetnica Jovana Puhalo

Vojko Basic/Cropix

No, sudac Marjan Saša odlučio je da će se na idućem ročištu krajem svibnja izvesti dokaz "saslušanjem privatnog tužitelja" što bi trebalo značiti da bi se on, ako želi uspjeti u svojoj nakani da Vojko V. i Grše budu kazneno osuđeni za klevetu, trebao pojaviti na raspravi i pojasniti iz osobnog iskustva na koji mu je način stih "Zoki stalno na koki..." povrijedio ugled i čast, piše Slobodna Dalmacija.

Pojavio se on naposljetku ili ne, kakva god bila sudska odluka, činjenica je da se ova tužba, nakon što je dospjela u javnost, pokazala kao puni "PR pogodak" za dvojicu repera posebice jer je Vojko V. samo koji dan poslije pisanja medija izdao novi album.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:12