VELIKI OBRAT

Mamićima određen istražni zatvor, put prema izručenju Hrvatskoj sada je otvoren!

Uskok je zatražio istražni zatvor za braću Mamić zbog opasnosti od bijega i ponavljanja dijela
Zdravko Mamić i Zoran Mamić 
 Vlado Kos/Cropix

Sudac istrage Krešimir Devčić odredio istražni zatvor protiv Zdravka i Zorana Mamića. Uskok je zatražio istražni zatvor za braću Mamić zbog opasnosti od bijega i ponavljanja dijela.

Mamići imaju pravo žaliti se izvanraspravnom vijeću.

Istražni zatvor u ovome predmetu nužan je preduvjet da se od BiH zatraži njihovo izručenje. Naime, dok su BiH sudovi u dva prijašnja navrata odbili izručiti Mamiće prije svega zato što su djela koja su im se stavljala na teret počinjena prije 2014. kada je na snagu stupio bilateralni sporazum između RH i BiH o izručivanju vlastitih državljana, s ovim novim postupkom to nije slučaj.

Naime, kako je Zdravko Mamić sam priznao u svojemu iskazu, njegovi prvi susreti s osječkim sucima, za koje tvrdi da ih je podmićivao, datiraju ili s kraja 2016. ili pak, početka 2017. godine. Uz to ispunjena su još dva preduvjeta za izručenje. Riječ je o djelu iz domene organiziranoga kriminala i korupcije te djela davanja i primanja mita koje postoji i u kaznenome zakonu BiH.

Poduzetnici ostaju u pritvoru, suci se brane sa slobode

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je u ponedjeljak u odnosu na ostale okrivljenike odluku suca istrage tog suda da sudac Darko Krušlin ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju sudac Zvonko Vekić i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Treći osumnjičeni, sudac Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, vezano uz njegovu sudačku funkciju, nije se žalio na odluku jer se u trenutku pravomoćnosti rješenja o istražnom zatoru, što se upravo i dogodilo, protiv njega pokreće stegovni postupak te ga se udaljava sa sudačke funkcije.

Kako više nije bilo razloga za istražni zatvor protiv Kvesića, on je u ponedjeljak pušten da se brani sa slobode.

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor, detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem.

Krušlina terete da se s Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat "Audemars Piguet".

Navode i da je Mamić od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju kontaktirao sa sucem Vekićem koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem "ishoditi povoljne sudske odluke”. Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca.

Uskok: Mamić dao novac za povoljniju sudsku odluku

Uskok tvrdi da je Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 za "donošenje povoljne sudske odluke", a novac koji je navodno prikupio Zoran Mamić sucu je predao poduzetnik Tadić.

Tužiteljstvo navodi i da je Mamić, "kao nagradu za dogovoreno pogodovanje" podmirivao troškove putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Dubaiju krajem 2017. te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2022 19:02