NOVE OPTUŽNICE

MARIO KORADE PROGOVORIO O OCU'Bio je dobar, ali rat ga je promijenio.Zbog njega mi se svi osvećuju,htio sam i prezime promijeniti'

Optužnica ga tereti da je dvije godine zlostavljao poznanika, uzimao mu novac i tukao ga
 Ronald Goršić / CROPIX

Radio sam mu u vinogradu, morao sam mu slati plaću koju bih zaradio radeći sezonski na moru, morao sam lažno svjedočiti za njega, morao sam mu plaćati kazne za prometne prekršaje, čak sam glumio da sam slomio nogu samo da me pusti na miru.

Prijetio mi je da će mi iščupati oči i grkljan i da će me izmasakrirati, rekao mi je da ću vidjeti što će mi se dogoditi s majkom i sestrom (...) majka mi je od stresa završila na hitnoj jer je Korade dolazio kući i prijetio nam, a na kraju sam i ja obolio od stresa i dobio nekakve plikove po koži.”

Dio je ovo iskaza koji je početkom studenoga ove godine policiji dao Zdenko M., poznanik Marija Koradea (26), tvrdeći da je, premda su slovili kao prijatelji, godinama bio žrtva svojega “prijatelja”. Zdenko M. je u rujnu policiji prijavio Koradea tvrdeći kako je ovaj od njega od ljeta 2012. pa do sredine 2014. stalno iznuđivao novac te mu je ukupno isplatio 44.000 kuna, kao i da je stalno od njega dobivao prijetnje, a nerijetko bi ga znao i udariti. No, osim ovoga Zdenko M. je rekao kako je za Marija Koradea morao lažno svjedočiti u postupku u kojemu je ovaj bio optužen da je deset mjeseci ranije, u siječnju ove godine, trojicu poznanika pretukao u šumi na svojemu imanju te ih pokušao isjeći motornom pilom koja se međutim nije upalila.

Dva postupka

I dok se postupak za premlaćivanje još vodi, Općinsko državno odvjetništvo je prije nekoliko dana podignulo i drugu optužnicu protiv mladog Koradea, sina nekadašnjega ratnog zapovjednika 7. gardijske brigade koji je 2008. u krvavom pohodu po Zagorju ubio petero ljudi, uključujući ženu, 16-godišnjeg dječaka i policajca, nakon čega je, našavši se u policijskom obruču, počinio samoubojstvo.

Nakon jednomjesečne istrage tužitelji su sada optužili Marija Koradea za iznudu nad Zdenkom M. te sprečavanje dokazivanja jer je Zdenka M. natjerao da za njega lažno svjedoči. Zdenko M. je ispričao kako je Koradea upoznao prije šest godina jer je u jednom hotelu u Zagorju radio kao kuhar, dok je Korade u obližnjemu klubu znao raditi kao redar. Početno prijateljstvo s vremenom je, tvrdi, preraslo u čudan podređeni odnos u kojemu mu je Korade između miroljubivih faza stalno prijetio i tražio ga novac. Čak i kada bi tijekom ljeta išao raditi na more, Koradeu je morao uplatiti velik dio svoje plaće, i to na žiroračun Koradeove djevojke.

“Zvao bi me i rekao da mu treba novac. Najprije se jadao, a zatim bi počeo prijetiti da će mi iščupati grkljan i slično. Dao mi je broj računa svoje djevojke, a ja bih mu onda uplatio oko 10.000 kuna. To se ponavljalo i na ljeto 2012. i dva iduća ljeta”, ispričao je Zdenko M. istražiteljima.

Napao trojicu

“Kada je Korade u siječnju ove godine napao trojicu poznanika u šumi te ih isprebijao drškom pištolja, nagovorio me da odem svjedočiti da sam i ja bio u blizini te da sam vidio da ih on nije napao, premda nisam uopće bio tada s njima. On je nakon tog incidenta došao k meni u kuću i ispričao mi da je pretukao tu trojicu. Štoviše, imao je sve snimljeno na mobitelu. Na snimci se vidjelo da ih je gazio dok su ležali na livadi. Ja sam mu u strahu rekao da izbriše tu snimku, što je i napravio”, ispričao je Zdenko M. No, zanimljivo je, premda je Zdenko M. dao lažan iskaz tijekom istrage, tužiteljstvo mu tada uopće nije povjerovalo, već je u optužnici protiv Koradea taj iskaz ocijenilo neistinitim. Međutim, prijetnje su uslijedile jer Zdenko M. taj iskaz nije želio ponoviti na glavnoj raspravi. “Rekao mi je: ‘Vidjet ćeš što će ti se dogoditi s mamom i sestrom ako promijeniš iskaz’”, tvrdi Zdenko M.

Obrana šutnjom

Tijekom istrage Korade se odlučio na obranu šutnjom, tako da će se njegova strana ove priče tek vidjeti na sudu, no ni u ranijem slučaju nije želio iznositi obranu. Tek u razgovoru sa psihijatrom koji ga je za potrebe postupka trebao vještačiti Korade je rekao kako je u posljednjih sedam godina stalno na piku policije, najviše zbog onoga što je napravio njegov otac. “Stalno me zaustavljaju i pretresaju, novinari pišu protiv mene neistinite i pretjerane stvari. Kad ja nešto prijavim policiji, to stoji i ništa se ne poduzima, a kad mene netko prijavi, onda dođu svi, i oni obučeni kao astronauti. Osvećuju mi se zbog očevog ponašanja”, tvrdio je Mario Korade.

Moj tata je bio dobar, ali rat ga je promijenio

U sklopu iskaza Mario Korade govorio je o tome kako mu je bilo užasno 2008. godine kada se dogodilo "ono s tatom".

- Pogotovo mi je bilo teško jer je s ubijenim policajcem tata bio prijatelj - tvrdi mladi Korade.

Oca je, kaže, jako volio, međutim on se u ratu jako promijenio.

- Jako mi je žao zbog svega što se dogodilo - ispričao je Korade i dodao da je čak razmišljao o tome da se odseli i promijeni prezime, jer ono koje sada nosi ima veliku stigmu u njegovu zavičaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:14