NAKON NIZA ODGODA

MARIO MAMIĆ SVJEDOČIO NA SUĐENJU SVOJOJ OSOBNOJ BANKARICI OPTUŽENOJ DA MU JE ODAVALA USKOK-ove TAJNE: Nisam znao da sam imao službenog osobnog bankara

 
Mario Mamić
 Bruno Konjević / Hanza Media

Nakon niza odgoda suđenja bankarici Ivani Petrak, na klupu za svjedoke Općinskog kaznenog suda u Zagrebu konačno je sjeo Mario Mamić, sin Dinamova savjetnika Zdravka Mamića, kome je Petrak bila osobna bankarica.

Petrak je, naime, optužena za povredu tajnosti postupka, odnosno da je Mariju Mamiću odala kakve je podatke USKOK od banke tražio o bankovnim računima obitelji Mamić tijekom provođenja izvida. S obzirom da je ispitan u Državnom odvjetništvu prije dvije i pol godine, Mamić je zamolio sutkinju da mu pročita tadašnji iskaz zbog proteka vremena.

Odgovarajući na pitanja Petrakičina odvjetnika Ivana Krnića, Mamić je objasnio odakle poznanstvo s okrivljenom.

- Ivana Petrak, koju znam pod djevojačkim prezimenom, vodila je bankovne račune - kako poslovne, tako i privatne - moje i moje obitelji. Prvo je radila u poslovnici Hypo banke u Koturaškoj, pa onda u onoj na Slavonskoj da bi završila u poslovnici u Dubravi. Osim s njom, kontaktirao sam i s drugim djelatnicima banke, ovisi tko je bio u smjeni. S njom je kontaktirao i moj bratić Mislav koji je bio odgovorna osoba u poduzećima koja su imala račune u toj banci. Ne znam koja je Ivanina bila pozicija u banci, ali znam da je imala najveći ured na katu - rekao je Mario Mamić.

Nije znao da ima osobnog bankara

Na upit tužiteljice tko je bio njegov osobni bankar, Mamić je rekao da ne zna.

- Ne znam što je osobni bankar. Jer ja kad sam dolazio u Hypo, onaj tko je bio prvi pri ruci, taj bio obavio što je trebalo. Nisam znao da sam imao službenog osobnog bankara - pojasnio je Mamić.

Zagreb, 210219.
Sudjenje Ivani Petrak, optuzenoj bankarici Mamicevih na Opcinskom kaznenom sudu u Zagrebu.
Na fotografiji: Mario Mamic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media
Mario Mamić

Sutkinju je, pak, zanimalo što je pisalo na vratima tog “najvećeg ureda u poslovnici”, kako je upoznao Petrak i je li imao njezin privatni ili poslovni broj mobitela.

- Nisam obraćao pažnju što je pisalo na vratima. Od 2001. bio sam direktor Mamić sport agencije i drugih još sedam tvrtki. Imali smo račune u Hypu i ja sam bio opunomoćen za dosta računa. U ono vrijeme na dnevnoj bazi sam svraćao u poslovnicu. Ivanu sam upoznao preko prijatelja Tomislava Bucića koji je radio u banci na šalteru, kao i ona u početku. Imao sam Ivanin samo jedan broj, ali ne znam je li bio privatni ili poslovni. Mislim da sam imao brojeve i od drugih djelatnika. Inače, unazad 15 godina koristio sam više brojeva, hrvatski, švicarski i bosanski, te engleski. Ovisno gdje sam bio jer puno putujem. Evo, unazad tri godine nemam hrvatski broj. Trenutno imam arapski i engleski i s njih zovem jer je jeftinije - odgovorio je Mamić zamolivši da na kraju zapisnik pročita “jer je imao loših iskustava sa zapisnicima s rasprava u svojim postupcima”.

Osim što nema više hrvatski broj mobitela, Mario Mamić nema ni boravište ni prebivalište u Hrvatskoj. Prebiva u Ljubuškom, a na Tuškancu tek samo prima pismena.

Odbacila krivnju

Inače, na početku suđenja Ivana Petrak odbacila je krivnju, a tužiteljstvo za nju traži dvije godine zatvora te plaćanje sudskih troškova.

Podsjetimo, optužnica ju tereti da je 13. svibnja 2015., nakon što joj je kao voditeljici poslovnice Hypo Alpe Adria Bank u Dubravi dostavljen zahtjev USKOK-a u kojem se traže podaci o računima, prometu, oročenim sredstvima i ugovorima o kreditu za Luku Modrića i Marija Mamića, dala na uvid Mamiću USKOK-ove zahtjeve na kojima je stajalo “strogo povjerljivo”. Učinila je to, smatra još tužiteljstvo, iako je bila upozorena da su izvidi tajni i da je odavanje tajne kazneno djelo.

Zagreb, 210219.
Sudjenje Ivani Petrak, optuzenoj bankarici Mamicevih na Opcinskom kaznenom sudu u Zagrebu.
Na fotografiji: Mario Mamic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media
Mario Mamić

Za razliku od Petrak koja se tijekom istrage branila šutnjom, Mario Mamić u čijem su mobitelu nađene fotografije uskočkog dopisa proslijeđenog banci, priznao je u tužiteljstvu poznanstvo s bankaricom jer mu je duže vrijeme vodila bankovne račune. Nakon što su mu, pak, bile predočene fotografije preslika iz njegova mobitela, pojasnio je da mu Petrak nikada nije dala nikakve povjerljive dokumente, ali i da ne zna kako su preslike dospjele u njegov mobitel. Inače, brojeve mobitela prema vlastitim tvrdnjama mijenja često, otprilike svakih pola godine do godine dana, a napomenuo je i da Petrak nikad nije susreo izvan banke.

Uspoređujući telefonske razgovore Mamića i bankarice istražitelji su otkrili da je Mamić u vrijeme nastanka fotografija preslika zahtjeva USKOK-a u njegovom mobitelu, bio u domeni bazne stanice koja pokriva spornu poslovnicu Hypo banke, ali je utvrđeno i da su Petrak i Mamić telefonski razgovarali prije pronalaska fotografija preslika u njegovu mobitelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 23:45