SUĐENJE

Marko Francišković i njegova supruga: ‘Nismo krivi za javno poticanje na terorizam! Optužnica je besmislena‘

Franciškovića optužnica tereti za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno


 

 Damir Krajac/Cropix

Marko Francišković, njegova supruga Lana Ujdenica i Natko Kovačević izjasnili su se u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za javno poticanje na terorizam.

Franciškovića optužnica, koju je pred sudom nazvao besmislenom, tereti za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.

Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem "ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Francišković je optužen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.

Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

Francišković i supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom objavljivala na internetu, stoji između ostalog u optužnici.

Kovačevića se tereti da je 28. studenog 2021. s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju s kojega su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Francišković je prvi put pritvoren u prosincu 2021., a na slobodu je izašao u studenome prošle godine. No, 22. prosinca 2022. njegov je odvjetnik Zvonimir Hodak objavio da opet mora u istražni zatvor odlukom Visokog kaznenog suda koji je prihvatio žalbu državnog odvjetništva.

Ponovno je pušten da se brani sa slobode krajem veljače ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 14:05