POTICANJE NA TERORIZAM

Marko Francišković sa suprugom došao na sud: Potvrđena optužnica, evo što mu se sve stavlja na teret

Trojac je optužen da je poticao na napade, na zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti

Marko i Lana Francišković

 Damir Krajac/Cropix

Godinu i pol od uhićenja Marka Franciškovića, njegove supruge Lane te Natka Kovačevića i nakon niza peripetija tijekom nekoliko optužnih vijeća na kojima se na Županijskom sudu u Zagrebu prvenstveno raspravljalo o izdvajanju dokaza iz spisa za koje optuženi smatraju da su nezakoniti, u četvrtak je optužnica protiv Marka Franciškovića potvrđena.

Francišković i njegova trudna supruga na sud su stigli 20-ak minuta prije rasprave te su bez davanja izjava ušli u prostor zgrade suda.

image

Marko i Lana Francišković

Damir Krajac/Cropix

Nakon potvrđene optužnice, odvjetnik optuženih, Zvonimir Hodak, dao je izjavu za medije:

- Potvrđene su obje točke optužnice što smo i očekivali. Sad je stvar na raspravnom vijeću, a naknadno će biti odlučeno tko će biti predsjednik vijeća i tako dalje. Po meni, a to sam rekao i na sudu, optužnica se može nazvati alkemijskom optužnicom. To je čista alkemija. Sve je zbrda-zdola, zbijeno je tu svega, nešto stoji, no 90 posto ne stoji, ali raspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu će biti to koje će donijeti konačnu odluku koja, mislim, mora biti u korist mog branjenika, kazao je Hodak.

- Potvrđene su optužnice za sve troje. Ona telefonska komunikacija koja se dogodila između Franciškovića koji je bio u zatvoru i njegove supruge - baza te optužnice je protuzakonita. Ona se bazira na prisluškivanju razgovora između njega i nje, i iz tog prisluškivanog razgovora se izrodila optužnica protiv Franciškovića i njegove supruge, kazao je.

- Sve što je danas bilo i sve što stoji u optužnici, to se zove verbalni delikt. To podsjeća na član 133. bivšeg zakona Jugoslavije. To je sloboda govora. A na njegovim skupovima nikada nije eksplodirala ni petarda, a da ne govorimo da imamo snimljeno njegovo obraćanje sljedbenicima kojima je rekao da se raziđu u miru, da se ne tuku s policijom, da budu ponosni Hrvati itd. Sve je to sad pretočeno u član 99. Poticanje na terorizam. Kakve to veze ima s terorizmom? Nikakvog poticanja nema. Na što? Kad vi svojim sljedbenicima kažete da budu mirni i nemojte raditi nered, kakvo je to, onda, poticanje na terorizam?, na kraju se zapitao Hodak.

image

Zvonimir Hodak

Damir Krajac/Cropix

Izjavu je dala i tužiteljica Vlasta Tomašković:

- Vijeće Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti je potvrdilo optužnicu kojom se okrivljenicima stavlja na teret javno poticanje na terorizam. Radi se o dvije muška i jednoj ženskoj puoljetnoj osobi. Držimo da komentar odvjetnika Hodaka ne stoji. U ovom predmetu, Visoki je kazneni sud potvrdio rješenje Vijeća Županijskog suda i odbio je njihovu žalbu kad su tražili da se dio dokaza izdvoje kao nezakoniti. Utvrđeno je da je istraga Državnog odvjetništva bila zakonita, da se optužnica temelji na zakonitim dokazima i da se radi o obilježjima kaznenog djela Poticanja na terorizam, kazala je.

- U odnosu na sva tri okrivljenika i dalje su na snazi mjere opreza. Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela na snazi je mjera zabrane pristupa internetu, obaveznog javljanja policijskoj postaju i posjećivanja javnih skupova, rekla je Tomašković.

A optužnica, podsjetimo, Franciškovića tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim okupljanjima održanima na anti-covid prosvjedima.

S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

image

Marko i Lana Francišković

Damir Krajac/Cropix

Kovačevića tužiteljstvo, pak, tereti da je 28. studenog 2021. sudjelovao s Franciškovićem na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Osim toga, Franciškovića se tereti da je djela za koje je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru.

Naime, iz remetinečkog zatvora je telefonski komunicirao sa svojom suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je prema optužbama, pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

image

Marko i Lana Francišković

Damir Krajac/Cropix

Lanu Francišković i Natka Kovačevića vijeće Županijskog suda je vrlo brzo pustilo iz istražnog zatvora uz mjere opreza poput redovnog javljanja policiji i zabranjenog pristupa internetu, dok je Francišković nakon prvotne godine provedene iza rešetaka pušten na slobodu da bi se opet ponovno, na osnovu žalbe tužiteljstva, vratio u remetinečku ćeliju koju je, pak, po drugi puta napustio u veljači ove godine. I također uz iste mjere kao njegova supruga i prijatelj.

image

Marko i Lana Francišković

Damir Krajac/Cropix

Za razliku od prijašnjih dolazaka na sud kada se pred zgradom suda okupljalo redovito na desetke Franciskovićevih sljedbenika s transparentima i šarolikim spektrom poruka prvenstveno da se Franciškovića pusti iz istražnog zatvora, ovoga puta podrška su im dvije osobe s kojima su došli na Zrinjevac.

image

Zvonimir Hodak

Damir Krajac/Cropix

Prije dolaska na sud, na pitanje što očekuje od optužnog vijeća, odvjetnik optuženog Franciškovića, Zvonimir Hodak, rekao je:

- Nemam ništa ozbiljno očekivati. Ne vjerujem da će optužnica danas biti potvrđena, a ako bude - to je dobro za nas, nakon godinu i nešto više dana.

image

Zvonimir Hodak

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:55