OBITELJSKO NASILJE

'MARŠ, VAN IZ MOJE KUĆE! SKINUT ĆU TI GLAVU S RAMENA' Divljak u mjestu kod Daruvara iživljavao se na svojoj trudnoj partnerici

 Chris Rout / Alamy / Profimedia

Dok u cijelom svijetu ljudi strahuju od koronavirusa i pokušavaju se prilagoditi boravku u kući te pronaći zajednički jezik s ukućanima, rođeni Varaždinac B. M. (30) svojoj je nevjenčanoj supruzi, koja je bila u 14. tjednu trudnoće, priuštio pakao. Vrijeđao ju je, prijetio joj, vukao je za kosu, šamarao, bacao po cijelome stanu, a sve je kulminiralo 11. ožujka ove godine u obiteljskoj kući u okolici Daruvara, kad je divljačko ponašanje kulminiralo.

Iživljavanje nad trudnom partnericom trajalo je od početka veljače, a kap koja je prelila čašu bila je kad ga je upitala kad će podići kredit. Otada ju je svakodnevno odgurivao rukom, u prolazu je grubo hvatao za ruku te odgurivao na fotelju i tjerao je da se skida. Čupao ju je za kosu, grebao po ušima, vukao po kući, trenirku joj omotao oko vrata i stezao...

Dok je, pak, 10. ožujka sjedila na kauču, sjeo joj je na noge i odgurnuo je pa je pala na pod, vičući pritom: "Marš, van iz moje kuće! Ja sam ovo platio. Neću ja otići". Zatim ju je, dok je ležala na podu, uhvatio za noge i vukao po cijeloj kući govoreći joj da će s njom pomesti pod.

Žena se jedva uspjela osloboditi i ponovno sjesti, međutim, nastavio se iživljavati nad njom. Uhvatio ju je za ramena, onemogućavao da uđe u dnevni boravak držeći vrata zatvorena, a tu istu večer njezinoj je djeci rekao da im je majka uzela novac iako je to, prema kasnijem priznanju, on bio učinio.

- Govorio mi je: 'Skinut ću ti glavu s ramena. Bit ćeš bosa i gola i ostat ćeš bez djece i bez svega, jer to zaslužuješ'. Zatim me uhvatio za desnu podlakticu tražeći da skinem majicu. Skinula sam je, nakon čega me uhvatio za donji dio pidžame vičući da je on to kupio. Pa me skinuo do gola. I gaćice je skinuo govoreći mi da takva i trebam biti. Gola. I da me treba istjerati takvu iz kuće da svi vide kakva sam. Skinuo mi je onda i grudnjak. Rukama je uhvatio moje ruke te me odgurnuo na krevet, a jednu nogavicu trenirke omotao mi je oko vrata i stezao. Pala sam na leđa. Oduzeo mi je mobitel da ne bih zvala policiju, da bi me nakon svega odvukao u kupaonicu, čupajući me za kosu. Rukama mi je tresao glavu, desnom rukom me davio i onda me uhvatio za donju vilicu vičući jesam li sretna što sam mu uništila život - ispričala je bjelovarskom tužiteljstvu vidno šokirana djevojka koju je partner satima nakon toga držao zaključanu u kupaonici. Povremeno bi, dodala je, ulazio te je udarao po zatiljku, polijevao hladnom vodom iz tuša, čupao za kosu i rušio u kadu. Također ju je hvatao prstima za nos i dlanom pokrivao usta da nitko od susjeda ne bi mogao čuti njezine vapaje.

Čim se stvorila prilika, prestravljena djevojka ga je prijavila policiji. Osim što joj je utjerao strah u kosti, doveo ju je u ponižavajući položaj. Tužiteljstvo ga tereti optužnicom za nasilje u obitelji i prijetnje. Traže za njega 10 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje.

Priča nasilnog B. M. razlikuje se od žrtvine.

- Mi smo se doista svađali, ali je nisam fizički napadao iako je između nas bilo fizičkih sukoba koje je ona započinjala. Znala me uhvatiti za vrat pa bih je u samoobrani povukao za kosu. Branio sam se i kad me grebala po ruci i udarila u nogu. Povod svemu je kredit koji sam joj obećao podignuti da bih joj pomogao financijski. I nisam je nasilno svlačio niti joj prijetio. No, tijekom svađe sam od nje tražio da skine odjeću koju sam joj ja kupio i ona je to učinila. Također, samo sam joj rekao da ću zbog svega sebi skinuti glavu s ramena. I pokušao sam se objesiti - pravdao se optuženi mladić u tužiteljstvu koje njegovu obranu ne smatra uvjerljivom s obzirom na sadržaj prijave, prikupljene dokaze i medicinsku dokumentaciju.

Sud mu je produljio mjere opreza. Bivšoj partnerici ne smije se približiti na 100 metara, niti s njom uspostavljati kontakt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:40