PRIJETI JOJ ZATVOR

MASAKR KOJI JE ZAPANJIO HRVATSKU Podignuta optužnica protiv vlasnice azila koja je ubila 46 pasa

Brankica Crosetti je prvookrivljena, a u optužnici se navodi i ime njezinog četiri godine mlađeg prijatelja
 Marin Tironi/CROPIX

ZAGREB - U slučaju masakra 46 pasa, koje je krajem prošle godine zapanjilo Hrvatsku, Općinsko je državno odvjetništvo u Zagrebu u petak podiglo optužnicu.

Ne navodeći imena okrivljenih, već samo njihove godine rođenja, DORH ističe da se dvije osobe terete za kazneno djelo 'ubijanje ili mučenje životinja iz članka 205. stavak 1. u vezi s člankom 51. Kaznenog zakona'.

Kako je Jutarnji već pisao , vlasnica azila u zagrebačkom Blatu Brankica Crosetti (61) priznala je da je pse usmrtila ona. 'Da, uspavljivala sam ih punih sedam sati. Volim životinje, ali psi su počeli ispaštati. Ostala sam bez novca, udruga je bila iscijeđena i više nisam imala izlaza', kazala je nedugo nakon što je slučaj izašao u javnost.

DORH joj kao prvookrivljenoj na teret stavlja da je 'u nakani da usmrti pse koji su se nalazili na prostoru jedne udruge o kojima se brinula dogovorila s drugookrivljenikom da joj pribavi injekcijske otopine za eutanaziju koje će iskoristiti za usmrćenje pasa'.

Taj drugookrivljenik je njezin četiri godine mlađi prijatelj Nenad D. Njega DORH tereti da je 'u jednoj zagrebačkoj veterinarskoj ljekarni kupio bočice injekcijskih otopina za eutanaziju T 61 koje predstavljaju medicinski proizvod prema Popisu veterinarsko-medicinskih proizvoda nadležnog ministarstva i izdaje se samo na recept, te da je navedene bočice predao prvookrivljenoj koja je od 6. do 10. prosinca 2013. pomoću medicinskih šprica u tijelo svakog psa ubrizgala navedenu otopinu za eutanaziju'.

Života je na taj način lišila 46 četveronožnih ljubimaca, što je, kako ističe DORH, protivno članku 4. stavku 1. Zakona o zaštiti životinja budući da njihovo usmrćenje, sukladno zakonu, može provesti veterinar pod točno određenim uvjetima.

Protiv Crosetti je zatraženo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Bude li na sudu proglašena krivom, prijeti joj zatvorska kazna u trajanju od jedne godine zatvora, ali s obzirom da se DORH poziva i na članak Kaznenog zakona koji govori o više istih kaznenih djela, moguće je da sud odredi i jedinstvenu kaznu u trajanju duljem od jedne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:52