TUŽNA VIJEST IZ BEOGRADA

Matejevo tijelo u Hrvatsku će biti prevezeno u najkraćem roku; Policija: ‘Nije umro nasilnom smrću‘

Tijelo je nađeno osam kilometara nizvodno od mjesta gdje je zadnji put viđen Matej Periš.

Matej Periš i prizori mjesta na Dunavu gdje je pronađeno njegovo tijelo

 Vlado Kos/Cropix/Privatna Arhiva/

NOVO 14:58 Veleposlanstvo RH u Beogradu će u suradnji s obitelji i srbijanskim institucijama u najkraćem mogućem roku provesti sve formalnosti i procedure potrebne da bi obitelj Mateja Periša preuzela i prevezla u Hrvatsku njegovo tijelo, rečeno je u četvrtak Hini u veleposlanstvu.


13:16 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije službeno je priopćilo da je DNК analizom tijela koje je jučer oko 9.20 sati pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu (1994) čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. prosinca prošle godine.

Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem, stoji u priopćenju.

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i poduzimali sve mjere i radnje kako bi ga pronašli i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.

Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša bili su angažirani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za sigurnost na rijekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda, poručio je MUP Srbije.


12:20 - Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Mateja Periša čije je tijelo pronađeno jučer u Beogradu. Uoči sjednice Vlade primio je vijest iz Beograda kako je DNK analizom potvrđeno kako se riječ o mladiću iz Splita.

- Razgovarao sam s njegovim ocem, žao mi je što se to dogodilo, zahvaljujem policiji Srbije, tamo je i predstavnik hrvatske policije, rekao je.


11:35 - Na institutu za sudsku medicinu u Beogradu prije je nekih pola sata završila je obdukcija tijela muškarca koji je jučer pronađen u Dunavu i za kojeg se smatra da je gotovo sigurno riječ o Mateju Perišu.

Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti utapanje. Rezultati DNK analize još uvijek nisu poznati, dok će rezultati toksikološke analize biti poznati za otprilike tri tjedna, javlja reporter Jutarnjeg Nikola Patković iz Beograda.


11:33 - Prema prvim neslužbenim informacijama, DNK analiza potvrdila je da je tijelo pronađeno u Dunavu kod Ade Huje tijelo Mateja Periša, javlja srpski Telegraf.


10:25 - Iako su se u srijedu pojavile informacije da je Nenad Periš krenuo za Beograd, reporterka N1 javlja da to nije točno i da će on stići u Srbiju tek kada se utvrdi identitet pronađenog tijela.

U Beograd su već stigli predstavnici zagrebačke policije koji su sa srpskim kolegama razmijenili operativne podatke iz istrage.

DNK materijal potreban za identifikaciju uzet je odmah po izvlačenju tijela mladića iz Dunava u Beogradu u srijedu i rezultati bi trebali biti poznati danas. Institut za sudsku medicinu napravit će i toksikološke analize, a na te rezultate moglo bi se čekati tjednima, javlja srpski N1.


Svaka istina je istina i s njom se moramo suočiti ja i moja obitelj, rekao je Nenad Periš, otac nestalog mladog Splićanina nakon što ga je srbijanski MUP jučer obavijestio da je u Dunavu pored Ade Huje, nizvodno od Beograda, nađeno tijelo mlađeg muškarca čija odjeća odgovara opisu onoga u što je bio odjeven njegov sin Matej Periš u noći nestanka 30. na 31. prosinca prošle godine.

'Mora se još usporediti DNK, ali po odjeći, pronađeni mladić odgovara opisu Mateja. Eto, to je ono što vam mogu reći, nemam zasad ništa drugo. Jako mi je teško i očekivali smo neku sretniju informaciju, ali svaka istina je istina i s njom se moram suočiti, ja i moja obitelj', rekao je Nenad Periš koji se odmah zaputio iz Splita u Beograd.

I sama policija koja je obavila očevid kaže da sve potvrđuje da je pronađen upravo Matej. Međutim, to će se kao i uzrok smrti sa sigurnošću moći utvrditi tek kad stignu nalazi obdukcije te toksikološke i DNK analize koji će biti napravljeni po ubrzanom postupku, javljaju srbijanski mediji.

Zajedno s MUP-om, tužiteljstvo bi trebalo obavijestiti javnost o rezultatima zatraženih analiza koje radi Institut za sudsku medicinu u Beogradu.

Tijelo je nađeno osam kilometara nizvodno od mjesta gdje je zadnji put viđen Matej Periš.

image

Mjesto na Dunavu uz ponton gdje je pronađeno tijelo za koje se sumnja da je nestali Matej Periš

Vlado Kos/Cropix

Podsjetimo, dvadesetsedmogodišnji Splićanin Matej Periš nestao je kada je bez jakne i novčanika s dokumentima i novcem istrčao iz beogradskog noćnog kluba 'Gotik' gdje je bio u provodu s prijateljima i od tada mu se gubi svaki trag.

U međuvremenu je MUP Srbije pregledom snimki sa svih nadzornih kamera i na temelju raspoloživih informacija, napravio potpunu rekonstrukciju njegova kretanja po izlasku iz kluba, o čemu je detaljno izviješten i MUP RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:15