GORNJA DUBRAVA

Matija je Milana polio benzinom i zapalio, dobio 3 godine zbog pokušaja teškog ubojstva i zabranu prilaska, ali njih dvojica jedan bez drugoga ne mogu

“Alkohol je kriv za sve. Bilo je gemišta, prvo kod mene, pa kod susjeda, pa kod njega... Ni ne sjećamo se što je bio povod svađi”

Istu večer kada je došao kući, nakon što je u Remetincu proveo gotovo deset mjeseci zbog pokušaja teškoga ubojstva, Matiji Karasu (62) u kratki je posjet došao njegov najbolji prijatelj Milan Sušić (62). Samo da provjeri kako je. U kuću, pak, nije želio ulaziti jer mu je policija zabranila.

Naime, Matija Karas u Remetincu je bio zbog pokušaja teškoga ubojstva upravo svojega prijatelja i susjeda Sušića. Dan ranije, u utorak, Karasu je na zagrebačkome Županijskome sudu zbog toga djela nepravomoćno izrečena kazna od tri godine zatvora te je pušten iz pritvora jer je kazna manja od pet godina.

Policijska zabrana

Prema presudi, Karas i Sušić su 15. siječnja ove godine u Gornjoj Dubravi najprije čitav dan pili zajedno, da bi se zatim, teško “odrvenjeni”, posvađali. Tijekom prepirke Karas je po Sušiću prolio benzin te ga zapalio. Vidjevši što je učinio, počeo ga je gasiti. I ugasio ga je, no Sušić je pritom zadobio teške opekline - prema medicinskom nalazu na oko 30 posto površine tijela ima opekline 2 i 3 stupnja.

Prema zakonu, kada se okrivljenika pušta iz pritvora, sud putem policije mora obavijestiti i oštećenika kako ne bi došlo do neželjenih kontakata između njega i okrivljenika. Policija je to i napravila, no to je u ovom slučaju bio znak Sušiću da mu prijatelj izlazi na slobodu te da ga dođe posjetiti.

“Pa živimo tu gotovo jedan pored drugoga. Rekao sam policiji da ne mogu sad izbjegavati njegovu kuću kad je ona 20 metara od moje”, rekao nam je Sušić koji se na sreću dobro oporavio od teških opekotina, premda su mu još vidljive na rukama. Kako je utvrđeno i tijekom suđenja, Sušić je na sreću rukama pokrio lice kada je planuo tako da su mu stradale ruke, a ne nos i oči. “I dalje smo najbolji prijatelji. Opraštam mu sve”, kaže Sušić, nakon što smo obišli Karasovu kuću te došli do njegove udaljene desetak metara u zaseoku Ključariček u Gornjoj Dubravi, gdje obojica žive.

Alkoholna amnezija

“Mićo! Mićo!” pozvao je Karas Sušića nakon što sam se predstavio kao novinar. Kao da ništa između njih nije bilo, iz kuće je izašao Sušić.

“Što je bilo, Matija?” odgovorio je Sušić.

“Ne da su prijatelji, nego su najbolji prijatelji i braća. Slobodno to napišite”, potvrdio nam je njihov susjed Saša.

Obojica u glas za tragični događaj gotovo uglas kažu: “To je zbog alkohola. Kriv je bio samo alkohol. Gemišti”. “Ma kako ne bi. Ja sam imao 3,2 promila, a i on je”, kaže Karas, međutim, na to ga Sušić ozbiljno ispravlja: “Ja nisam imao tri promila, imao sam manje”.

Međutim, da se prije tragičnog događaj popilo, ne spori.

“Bilo je gemišta, bili smo prvo kod mene, pa smo išli kod susjeda pa kod njega...”, kaže.

Zašto te večeri uopće između njih izbila svađa sa sigurnošću nisu znali reći, ali nije ni važno.

“Ma ne sjećam se, imao sam amneziju od svega. Po novinama se bilo pisalo nešto partizani i ustaše, Drugi svjetski rat... ali mislim da to nije bio razlog“, kaže Sušić.

“Ma obojica smo bili u ratu, i on je bio dulje od mene, ali pitanje je tko je bio u težim situacijama”, kaže Karas koji se također ne može prisjetiti zašto je ozlijedio najboljega prijatelja. Kako je, pak, došlo do toga da ga polije benzinom i zapali?

“Sjedili smo pored vatre, pili i pričali, a ja ponekad imam tu malo benzina kada mi se ne da sjeckati drva za vatru pa samo ga polijem po vatri da se rasplamsa, jedan dec. Time sam ga polio. Žao mi je”, kaže Karas koji nam je kasnije pojasnio da ni on niti Sušić nisu bili svjesni koliko je Sušić zaista teško ozlijeđen.

“Nakon što sam ga zapalio i ugasio popili smo još par pića, a onda je rekao da mora doma, da mu je slabo. Krenuo je prema kući, a ja sam vidio da je opao pored puta pa sam ga pridignuo i otpratio kući”, ispričao nam je Karas. Sada kaže da mu mora pomoći popraviti vinograd koji Sušić zbog ozlijeđenih ruku nije mogao obrađivati.

Pomoć oko vinograda

“Problem je što je policija rekla da ne smijem dolaziti kod njega niti on kod mene, pa ne znam kako da mu pomognem oko vinograda, ali nešto ćemo smisliti”, kaže Karas koji nas je i zamolio da ga autom prebacimo do Dubrave da kupi cigarete. “Ja posljedice za ono što sam napravio moram snositi, ali najvažnije je da je Milan dobro”, rekao je tiho Karas tijekom vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:33