‘ŽAO MI JE...‘

Maturant s mačetom mora u pritvor, na ispitivanju se slomio: Sve je počelo ‘sudarom‘ kod Gradske kavane

‘Uzeo sam mačetu sa sobom kako bih se obranio u slučaju da na mene druge osobe skoče. Nisam imao namjere nikoga ozlijediti‘

Mačeta s kojom je mladić prijetio učeniku u Klasičnoj gimnaziji

 /Cropix/mup

Nakon dvije noći provedene pod ingerencijom policije jer je u pola bijela dana ušetao s kukri mačetom u ruci u Klasičnu gimnaziju u Zagrebu te izrekao prijetnje vršnjacima i profesorici, 18-godišnji sin zagrebačkog stomatologa doveden je na ročište kod suca istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Za njega je, naime, nakon što je jučer u popodnevnim satima uz kaznenu prijavu za prijetnje više osoba predan pritvorskom nadzorniku i potom navečer ispitan u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva, tužiteljstvo zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ali i postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Međutim, sudac istrage je 18-godišnjeg maturanta jedne strukovne škole odlučio poslati iza rešetaka remetinečkog zatvora kako ne bi utjecao na svjedoke a njih je zapravo cijeli razred, te profesorica i ravnateljica škole.

Kako doznajemo, posrnuli maturant je u svoju obranu ispričao kako vršnjaka iz Klasične gimnazije na kojeg se namjerio, poznaje iz viđenja. A tri dana prije incidenta u školi, njih su se dvojica srela u prolazu kod Gradske kavane. Mimoišli su se, ali tako što su se trknuli rame o rame. Kako je netrpeljivost između njih postojala i prije zbog nesuglasica u čije detalje nije ulazio, tom su se prilikom usput i izvijeđali, a neprimjerenu komunikaciju su navodno nastavili i preko WhatsAppa nakon koje je 18-godišnjak odlučio stvar uzeti u svoje ruke.

- Žao mi je, ali nisam imao namjere nikoga ozlijediti. Uzeo sam mačetu sa sobom kako bih se obranio u slučaju da na mene druge osobe skoče. Nisam imao namjere nikoga ozlijediti. I nisam - pravdao se 18-godišnjak pred kojim su, s obzirom da ide u pritvor, izazovni mjeseci oko kraja školske godine i mature.

Podsjetimo, 18-godišnjak je utjerao strah u kosti mačetom nepravilnog oblika crne boje s plastičnom drškom ukupne dužine 47 cm s oštricom od 34 cm u crnoj futroli koju je policija pronašla u stanu kod bake gdje se sakrivao tijekom trosatnog bijega.

On je s mačetom, kako smo već pisali, skrivajući je pod jaknom, ušetao u školu koju ne pohađa. Bilo je to oko 13.45 sati u ponedjeljak za vrijeme nultog sata a cilj mu je bio uputiti prijetnje vršnjaku koji pohađa tu školu.

Divljački je otvorio vrata jedne učionice te odmah po ulasku počeo glasno zazivati traženog vršnjaka. Šokirana profesorica ga je pokušala smiriti i upozoriti na ponašanje, no osumnjičeni joj je tada uputio prijetnje uz psovke. A čim je osumnjičeni ugledao traženog učenika, s namjerom da ga zastraši, izvadio je mačetu i krenuo prema njemu. U tom je trenutku, međutim, jedan od učenika, kako bi spriječio osumnjičenog u napadu i zaštitio školskog kolegu kojeg nezvani gost zaziva, podigao školsku stolicu pa je 18-godišnjak zastao. Nakon kraćeg vremena osumnjičeni se udaljio iz učionice, a na hodniku ga je srela ravnateljica škole Zdravka Martinić Jerčić kako bi ga smireno ispratila iz škole i spriječila bilokakvo ozljeđivanje. U međuvremenu je policija već bila obaviještena o incidentu u školi te su policajci odbjeglog mladića s mačetom, nakon tri sata skrivanja u kvartu, locirali u bakinu stanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 17:41