UHIĆEN I PRIJATELJ

Medicinska sestra (31) u Zagrebu izdavala lažne covid potvrde i uzimala novac. Završila je u pritvoru

Pomagao joj je mladić (22) koji posredovao između nje i pacijenata i donosio joj novac

Provjera potvrda, Ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/Cropix

Čak deset osoba na čelu s Petrom R. (31), medicinskom sestrom zagrebačkog Doma zdravlja, završilo je pod lupom istražitelja jer su se ogriješili o niz kaznenih djela koja su za cilj imala jednu stvar - pribavljanje važeće EU digitalne covid potvrde bez odrađenih cijepljenja! Istražitelji su u konačnici osim Petre R., za krivotvorenje isprava i za zloporabu položaja i ovlasti, kazneno prijavili za pomaganje i njezina 22-godišnjeg prijatelja Ivana Dž. koji joj je posredovao između nje i "pacijenta" koji se nisu cijepili, ali su žarko željeli EU potvrdu radi slobodnog kretanja po institucijama, kao i prelazaka državne granice.

Policija sumnja da je Petra R. tijekom listopada ove godine iskoristila svoju ovlast te u informacijski sustav, kao ovlaštena osoba za unošenje podataka o cijepljenju osoba, unijela netočne podatke za jednu 28-godišnjakinju i 65-godišnjaka kao da su cijepljeni jednom dozom cjepiva početkom kolovoza, iako to nije istina. Istu je uslugu učinila još nekolicini drugih osoba, a za uzvrat joj je 22-godišnji Ivan Dž. donosio novac koji su mu "cijepljeni" pojedinci donosili. Covid potvrde bez pokrića su, tako, preuzimane u ljekarnama i slane dalje na pojedine e-mail adrese kako bi se necijepljeni kupci istih njima mogli koristiti za prelazak državne granice.

Također, policija je otkrila i da je 65-godišnji poduzetnik, žudeći za EU digitalnom covid potvrdom na koju nije imao pravo, svoje podatke predao 58-godišnjem podređenom koji mu je rekao da zna pravu osobu koja mu može srediti potvrdu. I opet se tu aktivirao lanac ljudi nakon čega je medicinska sestra u sustav unijela lažne podatke na osnovu kojih je 39-godišnjak u ljekarni na Srednjacima potvrdu podigao i predao ju poduzetniku kako bi njome mogao ući u Finu. Petra R. i Ivan Dž. su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku, dok je ostalih osam osoba prijavljeno redovnim putem Općinskom državnom odvjetništvu.

Prema javno dostupnim podacima Petra R. u jednom Domu zdravlja u širem centru grada, radi protekle četiri godine, a prije toga je radila u jednoj psihijatrijskoj ambulanti i u jednom Domu za starije i nemoćne. Sebe je opisala kao "komunikativnu, brižnu, marljivu i vještu osobu koja je radno iskustvo stekla po ambulantama, bolnici te staračkom domu kao i na odjelu endokrinologije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:08