JEZIVA SVJEDOČANSTVA

Medicinska sestra s Rebra jedna je od prvih koja je priskočila u pomoć: ‘Znate li što me prvo upitala putnica iz busa?‘

Mnogi od putnika nisu se ni poznavali jer dolaze iz raznih gradova u Poljskoj
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kako je moja sestra? Bilo je to prvo pitanje šokirane putnice iz autobusa koje je dobro zapamtila medicinska sestra s KBC-a Rebro Monika Lisowski. Zbog činjenice da govori poljski, spremno je pritekla u pomoć stradalima iz poljskog autobusa koji su bili dovezeni u KBC Zagreb, gdje radi.

Nedjelju provodi s obitelji, ali spremna je otići u bolnicu i pomoći svojim znanjem poljskog jezika. Njezina je majka Poljakinja, a i udata je za Poljaka i bila je od velike pomoći u tim trenucima, ali skromno kaže da se ne smatra heroinom nego je učinila ono što bi vjerojatno i netko drugi na njezinu mjestu.

- Upravo sam bila završila dežurstvo koje je trajalo do 7.30 sati. Iz medija smo već doznali da se dogodila teška prometna nesreća i ekipa iz dežurstva bila je na raspolaganju. Ipak, rečeno nam je da možemo otići i ja sam otišla kući oko 9 sati. Nešto kasnije nazvala me glavna sestra Ana Ljubas i objasnila mi što se dogodilo. Čim sam došla u bolnicu, gdje je bilo smješteno šest pacijenata iz autobusa, razgovarala sam s njih troje. Bili su u takvom šoku da su jedva komunicirali i na poljskom - kaže M. Lisowski.

Prepričava nam što su joj stradali putnici rekli o nesreći: - Spavali smo. Probudili smo se tek kad je autobus sletio i kad smo izašli - rekli su. Iz razumljivih razloga o njihovim identitetima ne može govoriti, ali dodaje da su se putnici raspitivali i o tome što je s drugima koji su bili u autobusu. Kaže kako je od njih doznala da se mnogi od njih nisu ni poznavali jer su iz raznih gradova u Poljskoj te kako su svi s kojima je razgovarala bili u velikom šoku.

U vrijeme kad se dogodila prometna nesreća kod Brezničkog Huma, predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek vraćao se s odmora na Krku, išavši u smjeru Varaždina. Rekao nam je što je vidio kad je u subotu oko 6 sati prošao pokraj mjesta nesreće.

- Prikočio sam. Vidio sam muškarca koji je stajao, a pokraj njega je na ogradi autoceste sjedila jedna žena. Odmah sam zaključio da se dogodila nesreća, ali kako sam bio na suprotnoj strani autoceste, nisam vidio autobus. Vozila u smjeru Zagreba išla su, doduše, usporeno. Ubrzo sam vidio da prema mjestu nesreće idu i vozila Hitne pomoći i vatrogasci, pa sam zaključio da je i policija već obaviještena te sam nastavio vožnju - rekao nam je predsjednik Hrvatskog autokluba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:36