NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

MEDICINSKOJ SESTRI DESET MJESECI ZATVORA ZBOG UZIMANJA MITA Dolijala zbog operacije bubrežnih kamenaca. Preko reda

 Emica Elvedji / CROPIX

Na bezuvjetnih deset mjeseci zatvora nepravomoćno je osuđena medicinska sestra KBC-a Osijek Roza Alerić (48) zbog primanja mita u iznosu od 3000 eura. Njezinom susjedu i suoptuženiku Krešimiru Pandžiću (29) sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku pod predsjedanjem Zvonka Vrbana odredilo je bezuvjetnu sedmomjesečnu zatvorsku kaznu.

Podsjetimo, Alerić I Pandžić završili su na sudu nakon što je otkriveno da su od Vedrana Kataja iz Vinkovaca tražili i dobili 3000 eura. Bila je to nagrada jer je, kako piše u optužnici, Alerić na Pandžićevo traženje sredila Vedranovom ocu Stjepanu da na pregled, a potom i operaciju bubrežnih kamenaca dođe “preko reda.” Kataj je pak sve prijavio policiji, koja je pratila i prisluškivala optuženike te ih uhitila u ožujku prošle godine nakon što je Pandžić u jednom osječkom kafiću preuzeo označeni novac od Kataja.

- Mito i korupcija veliki su problem ovoga društva. Zatvorska kazna trebala bi biti poruka svima i zato se sudsko vijeće odlučilo na bezuvjetnu kaznu za prvooptuženu i drugooptuženoga, rekao je Vrban obrazlažući presudu.

Alerić se na suđenju branila kako nikada nije od nikoga tražila ni uzela ni lipe, pa tako nije tražila nagradu ni za pomoć Stjepanu Kataju. No, Pandžić je s druge strane sve priznao, pri čemu je istaknuo i kako u početku nisu tražili novac, ali da je medicinska sestra naknadno na tome inzistirala, pa su ušli u tu priču, koja je rezultirala istragom, optužnicom i presudom.

Alerić se sudilo I da je u dogovoru s poreznom službenicom Elizabetom Keteš oštetila državni proračun za 5560 kuna na ime povrata poreza. Naime, Alerić je bila prijavljena u Čemincu iako je realno živjela u Osijeku, pa je stoga imala pravo na veći povrat poreza s obzirom da je riječ o području od posebne državne skrbi. No, po toj točki optužnice sud ih je obje proglasio nevinima, iako je sudac Vrban ustvrdio da je “Alerić svjesno tražila novac koji joj ne pripada.” No, budući da za suoptuženu Keteš nije dokazano da je znala kako Alerić ne živi u Čemincu, čime nije dokazano da joj je svjesno pomagala u prijevari, optužbe je oslobođena I Alerić “jer ju se ne može osuditi za poticanje na počinjenje kaznenog djela koje nije dokazano.” Zahtjev USKOK-a da se medicinskoj sestri na 10 godina zabrani rad u službi sud nije uvažio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:27