NADREALNO

Mesar (43) je 10 godina bio u zatvoru, a sada je ukrao novac iz crkve: Objašnjenje zašto je to učinio je spektakularno

Osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog krađe 1167 eura iz privatne kapelice; u zatvoru bio desetljeće zbog silovanja i krađa

ilustrativna fotografija

 Ivana Grgić/Cropix

"Kao da je đava uša u mene i nije mi dao mira. Tražile su me te dvije gospođe da im napravim poljski WC i dale su mi novac. Uzeo sam i onaj koji je bio u kapelici. Nisam imao respekta jer nisam mogao odoljeti. Takav sam. Volim pare i lijepo živjeti" - rekao je u svoju obranu dalmatinski mesar Nikola B. (43), inače stari policijski znanac koji je posljednji puta završio na optuženičkoj klupi zbog krađe novca iz privatnog svetišta u Solinu.

Točnije, on je 28. svibnja 2020. između 19.30 i 20 sati s ciljem da se okoristi, otišao do privatnog solinskog svetišta te je iskoristio nepažnju dvije voditeljice i ušao u prostoriju koja služi kao kapelica za molitvu. Otamo je uzeo i odnio sa sobom 1050 eura i 1000 kuna čime je ženama pričinio znatnu štetu. A zbog te krađe splitski ga je sud nedavno osudio na šest mjeseci zatvora i obvezao na povrat 1167 eura. A nije ga zaobišlo ni plaćanje 100 eura sudskih troškova.

- Kriv sam. I osjećam se zaista loše radi toga. Da mi je današnja pamet u ono vrijeme bila, ne bih to nikad učinio. Došao sam do tog svetišta koji su vodile dvije gospođe. Slučajno sam došao vidjeti što je unutra. Otvorile su mi vrata i upoznali smo se. I tu smo sklopili pogodbu za posao. Dale su mi 400 eura na ruke da napravim jedan poljski WC. Čuo sam od njih priču da je jedna od njih napravila to svetište zbog određenih događaja s pokojnim suprugom.

Kada je umirao ona se zavjetovala da će nakon smrti napraviti svetište. I napravile su ga i u njega dolaze ljudi. Uzeo sam tih 400 eura koje su mi dale i, kako sam rekao, ‘đavo je uša u mene i nije mi dao mira‘. Priznajem, nisam ispoštovao dogovor o poslu, a novac sam potrošio ni sam ne znam na što. Materijal isto nisam kupio. One su me tražile, ali me nisu našle.

A kad sam osmotrio teren, ušao sam u otključanu kapelicu, uzeo eure i kune. I iskreno, nisam imao respekta s obzirom na činjenicu da je to novac iz svetišta za koje su oštećene vjernice bile vezane, jer ja tim parama nisam mogao odoljeti. Takav sam, volim pare i volim lijepo živjeti – branio se nemušto Nikola B. koji, pritom, nije skrivao da je u zatvorskom sustavu proveo dugi niz godina.

No ističe da mu je to zatvorsko iskustvo vrijedno životno iskustvo koje ga je oplemenilo i dalo mu nove životne stavove posebno nakon izlaska iz glinske kaznionice 2017. godine.

- Nakon izlaska iz Gline, otvorio sam s kolegom OPG i mislim se razvijati u tom pravcu. Život me nije mazio, ali mislim da sam imao i sreće u životu. U ovom životnom periodu imam i dobru prijateljicu. S njom mislim osnovati obitelj i bio bih sretan kad bi postali roditelji. I to je jedina dobra stvar u cijeloj ovoj situaciji – zaključio je optuženi iskazavši spremnost da oštećene žene obešteti.

Osim šarolikog spektra imovinskih delikata, dotični je bio osuđivan i zbog krivotvorenja isprava, ali i zbog silovanja zbog čega ga je šibenski Županijski sud bio osudio na četiri godine zatvora. A kako su mu se kroz godine osuđujuće presude samo gomilale, 2012. godine mu ih je više objedinjeno na ukupnu bezuvjetnu kaznu od 10 i pol godina.

S obzirom na impozantan izvod iz kaznene evidencije splitska sutkinja si postavlja realno i razumno pitanje: Hoće li se ovaj počinitelj ikada do kraja resocijalizirati?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:20