BIO NA PANTOVČAKU

MESIĆ: 'Da, primio sam Tešića, nisam znao da je trgovac oružjem!'

Tešića mediji spominju kao mogućeg vlasnika kontejnera punog sofisticiranog oružja koji je zaplijenjen u Rijeci

Tog se imena sjećam. Došao je u skupini poslovnih ljudi zainteresiranih za kupnju brodova, ali su se zanimali i za otkup viškova oružja iz hrvatskih vojnih skladišta. Uputio sam ih na Institut za brodogradnju i MORH. Ne mogu se sada sjetiti tko su sve bili ti poslovni ljudi, ali znam da je sastanak bio pred kraj mog drugog mandata. Nitko mi za tog čovjeka nije rekao da je na UN-ovoj crnoj listi zbog trgovine oružjem - rekao nam je u telefonskom razgovoru bivši predsjednik Stjepan Mesić, potvrdivši da je srpski trgovac oružjem Slobodan Tešić, kojega se povezuje s “trgovcem smrću” Viktorom Boutom, bio u posjetu Pantovčaku.

Prolaz do vrha vlasti

Tešića mediji spominju kao mogućeg vlasnika kontejnera koji je prije tjedan dana zaplijenjen u riječkoj carinarnci, a u kojem su se nalazili projektili zrak-zemlja te dijelovi raznog drugog sofisticiranog naoružanja, no Tešić je jučer u izjavi za B92 takve navode nazvao notornom laži.

“U zadnjih pet-sedam godina nisam ništa tovario ni kroz jednu hrvatsku luku. Znači, ja blage veze nemam ni s kakvim tovarom, ni raketama, ni kontejnerima. To apsolutno ne postoji. I za mene i za sve te kompanije koje se tu spominju. To je notorna laž”, rekao je za B92 Tešić koji je dodao kako sumnja da pojedini novinari peru Hrvatsku “zato što isporučuje tamo gdje ne treba u sadašnja vremena”.

ZAPLIJENJENE SRPSKE RAKETE U RIJECI Obavještajna služba spriječila šverc oružja

Premda se Slobodana Tešića do sada nebrojeno puta spominjalo u raznim medijima, ali i službenim izvještajima kao osobu povezanu s trgovinom oružjem, njegovi poslovni kontakti u RH do sada su bili obavijeni velom tajne.

Međutim, kako se sada doznaje, Tešić je u Hrvatskoj imao prolaz do najviših struktura vlasti.

U susjednoj BiH Tešićevi kontakti s državnim dužnosnicima, međutim, završili su skandalom. Poznato je da je glavni državni tužitelj BiH Milorad Đurašin bio suspednran nakon što je 2011. otkriveno da se tajno sastaje s Tešićem.

Suradnja sa Scoutom

No, posjet Mesiću nije bio jedini kontakt Tešića i Hrvatske. Tešića su BiH mediji znali povezivati sa zagonetnom hrvatskom tvrtkom Scout. Na tu je tvrtku prije nekoliko godina ukazao Amnesty International navodeći da se bavi posredovanjem u ilegalnoj trgovini oružja iz BiH skladišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:27