OSUDE NAPADA

‘Mi u Baškoj Vodi nemamo problem sa Srbima, ovakav eksces se može dogoditi bilo gdje‘

‘Siguran sam da se radi o izoliranom slučaju, jer odgovorno tvrdim da su u Baškoj Vodi dobrodošli svi gosti‘
Srbin iz Austrije pretučen u Baškoj Vodi
 Robert Fajt/Cropix

U Baškoj Vodi je u četvrtak brutalno pretučen 30-godišnji Saša Vukojević, austrijski državljanin, inače Srbin, a njegova supruga Manuela za medije je izjavila kako sumnja da su glavni “krivac” njegove tetovaže te pravoslavni križ, piše Slobodna Dalmacija.

“Spornim” tetovažama u ovom slučaju Vukojević i supruga drže logo Werdera iz Bremena te Crvene zvezde iz Beograda, te simbol pravoslavnog križa. Podsjetimo, incident se dogodio nasred rive, a napadnuti 30-godišnjak se, kako veli, nije niti snašao – napali su ga s leđa, te potom oborili na pod i cipelarili.

Agresija trojice napadača završila je s ozbiljnim ozljedama, tri rasklimana zuba, osam šavova i modricama po cijelom tijelu. Napadnuti Vukojević i supruga Manuela iz Otočca brinu se da će sve završiti tek kao remećenje javnog reda i mira, smatrajući da je ovdje posrijedi kazneno djelo.

image
Srbin iz Austrije pretučen u Baškoj Vodi
Robert Fajt/Cropix

Ovaj incident oštro je osudio Ante Jurišić, direktor baškovoškog TZ-a, koji kaže kako nema sumnje da svako nasilje treba osuditi.

- Međutim, siguran sam da se radi o izoliranom slučaju, jer odgovorno tvrdim da su u Baškoj Vodi dobrodošli svi gosti bez obzira na vjeru, narodnost ili bilo kakvu različitost. Pa mi imamo goste iz Srbije koji oduvijek dolaze. Sjećam se prvog Prvomajskog uranka nakon Domovinskog rata. Bilo je to oko 2000.godine. Iza pozornice je sjedila sada umirovljena direktorica beogradske Politike i njezin suprug, ministar gospodarstva u Vladi bivše Jugoslavije, pa smo se našalili kako bi mogli pozdraviti okupljene s bine.

Imamo članove TZ-a i iznajmljivače iz Beograda, imamo turiste iz Srbije i raznih drugih zemalja i nikad nije bilo problema. A eksces se, nažalost, može dogoditi bilo gdje i to je posao za policiju – kaže Jurišić.

image
Srbin iz Austrije pretučen u Baškoj Vodi
Robert Fajt/Cropix

Za komentar incidenta smo, inače, zvali i načelnika Baške Vode Joska Roščića, međutim, nismo ga uspjeli dobiti na mobitel.

Iako Bašku Vodu nazivaju Malim Vatikanom jer je dala brojne svećenike, postoji i jedna manje poznata “etiketa” - Trinaesta beogradska opština. Naime, skupština Grada Beograda ulagala je u Bašku Vodu budući je u ovom mjestu Makarske rivijere bio Ferijalni savez,koji je kasnije pripao te su Beograđani nakon 70-tih pratili što se događa u “13. beogradskoj opštini” i investirali sukladno procjenama.

image
Srbin iz Austrije pretučen u Baškoj Vodi
Robert Fajt/Cropix

Neke od tih investicija su nekadašnja Beogradska cesta i stadion. Karavane za Prvomajski uranak bile su uobičajene te su činile dio ondašnje tradicije i turističkih prijateljstava između Beograda i Baške Vode. Prekid se dogodio uoči početka rata kada je iz srpske metropole stigao autobus oblijepljen fotografijama Slobodana Miloševića, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 11:16