DALMATINSKI TROJAC

Mile Mesar, žena i kolega Makarane otrovali trihinelom, Mile inzistira: 'Ja se uopće ne bavim mesom'

Nisam kriv, ne bavim se prodajom mesa, tvrdi Milivoj Utrobičić, stari znanac policije i suprug vlasnice mesnice Millenium XXL
 Ante Čizmić / EPH

Školovana kuharica te vlasnica makarske mesnice Millenium XXL Zrinka Utrobičić (32) iz Imotskog, mesar po struci Josip Lovrić (60) iz Drniša te stari znanac policije Milivoj Utrobičić (42), poznatiji kao Mile Mesar, optuženi su za trovanje troje Makarana trihinelom.

Ovoga puta završili su pod povećalom splitskih tužitelja koji su protiv njih nedavno podignuli optužnicu jer je, svaki na svoj način, ali zajednički i u dogovoru, pridonio da na stolu troje Makarana završi meso zaraženo trichinellom spiralis. Zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, točnije radi proizvodnje i stavljanja u promet proizvoda štetnih za ljudsko zdravlje, tužitelji za Zrinku i Josipa traže po godinu dana zatvora, a za Milivoja godinu i pol.

Vlasnica obrta

Na stupu srama mesarski trojac završio je početkom prošle godine nakon što su su Branko M., Mare M. te Mirjana H., konzumenti slasnih svinjskih kobasica kupljenih u famoznoj mesnici, završili u bolnici s povišenom temperaturom, groznicom, općom slabosti, oteklinama i crvenilom oko očiju, gubitkom apetita te promijenjenom krvnom slikom.

Bilo je to početkom veljače prošle godine, a Mile Mesar jedino što je rekao istražiteljima je: “Nisam kriv. Ništa nisam počinio jer ja se ne bavim prodajom mesa”.

- Ništa od toga za što me teretite nije istina. Stipe M. nikada nije bio u mojoj mesnici, već je to prodano svinjsko meso pripadalo Josipu Lovriću, bivšem zaposleniku moga supruga, kojem sam posudila top za punjenje mesa. Pa je on od tog mesa napravio kobasice i prodao ih u mojoj mesnici. Ja sam jedina vlasnica obrta Millenium XXL, a Stipe kod mene to nije kupio jer, znate, ja nikada nisam prodala meso bez izdanog računa - pravdala se splitskim tužiteljima Zrinka Utrobičić. Josip Lovrić, na kojeg je, pak, svalila svu krivnju, ispričao je da je svinjsko meso kupio upravo kod Zrinke i Milivoja.

Kupio svinje na crno

- Kupio sam meso kod njih. Zrinka je formalna vlasnica, ali obrtom stvarno posluje Milivoj. Od 15 do 20 komada svinja koje je Milivoj netom prije kupio ‘na crno’ na sajmu, sebi sam od jedne, nakon klanja i uz Milivojevo odobrenje, napravio u mesnici kobasice jer tamo je sva potrebna oprema. To je gledala i Zrinka jer bez njezina znanja se ništa nije ni moglo raditi. Od plaće su mi za meso odbili 2000 kuna. To svinjsko meso nije bilo pregledano jer je s crnog tržišta, a osim pečenica, sve je otišlo u kobasice. I sam sam ih jeo, ali sam ih pekao. Trihinela se uništava već pri 60 stupnjeva, a zadržava se u sirovom mesu - ispričao je Josip.

Optužnica ih tereti da su zajednički u mesnici, nakon što je Milivoj nabavio domaću svinju, a Josip meso preradio u kobasice te iste prodao građanima, iako su obojica znali da meso veterinar nije uzorkovao i da nije utvrđena zdravstvena ispravnost.

S mesa se prebacio na marihuanu

Milivoj Utrobičić poznatiji kao Mile Mesar višestruko je kažnjavana i osuđivana osoba. Pa je tako prijavljivan za ilegalnu trgovinu stokom i mesom, utaju oko 700.000 kuna poreza, korištenje lažnih veterinarskih svjedodžbi, stavljanje u promet veterinarski nepregledanog mesa, prijetnje smrću veterinarskoj inspektorici, krijumčarenje marihuane iz BiH, a 2012. godine uvjetno je kažnjen sa 14 mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine jer se zbog njegova mesa zaraženog trihinelom otrovalo osmero ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:06